Hur känns det i dag?

…Birgitta Johansson- Hedberg, Förenings- sparbankens vd och nr 32 på listan över världens 50 mäktigaste kvinnor utanför USA i amerikanska affärstidningen Furtune

RELATIONER

– Det känns inget särskilt. Livet innehåller ju så många dimensioner och det viktigaste är att man gör ett bra jobb där man är.

Du och Sari Bauldauf från Nokia är de enda nordiska kvinnorna på listan som toppas av Marjorie Scardino på brittiska medieföretaget Pearson.

– Jag känner till Scardino men har inte träffat henne. Däremot har jag flera gånger träffat Carly Foiorina, vd på Hewlett-Packards (mäktigaste kvinnan i USA).

Vilken är din ledarstil?

– Jag är en ledare som tycker det är viktigt att lyssna på människor, att ha större öron än mun. Det är också viktigt att ibland våga gå före, när det behövs.

Blåser det mycket däruppe?

– Alla jobb har inslag av blåst och storm och lugn och stiltje, oavsett vilken funktion man har. En bank är ju så nära samhället att alla känslor, allt som finns i mänskligt liv, också finns i ledarskapet för banken.

Både du och Telias Marianne Nivert har kallats ”Madame Saddam” och ”Järnladyn”. Reaktion?

– Jag blir naturligtvis ledsen och berörd, men erfarenheten har lärt mig att ledande kvinnor oftare blir schabloniserade än män.

Hur kämpar du själv för fler kvinnor på ledarposter?

– Jag tittar jämt efter duktiga kvinnor till olika ledarroller.

Du sade en gång ”ungdom är en snabbt övergående egenskap”. Vad tänkte du på då?

– Det finns en tendens att förenkla och idyllisera och säga att nu är det så viktigt att ha unga människor. Det är lika viktigt och nödvändigt att ta tillvara äldres erfarenhet. Förtidspensioneringarna är ett fruktansvärt bortslängande av kunskap.

År 2000 dubblades din lön till 6,7 miljoner och förmögenheten var cirka 15 miljoner.

– Jag är bonde och skogsägare. Men på aktiesidan har även jag påverkats av börsnedgången.

Fritiden?

– Jag älskar skidåkning och har åkt korta Vasaloppet. Och jag är en hängiven jägare. Jag är småländska så jag tycker om hare men jagar även rådjur, älg och ripa. Och tillagar det själv. Jag läser mycket och älskar musik.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fred.

Bengt Michanek