– Den falska plastikkirurgen har förstört våra kroppar

Mexico: Hundratals kvinnor felbehandlade – ”läkaren” använde giftigt industrisilikon i brösten

1 av 2 | Foto: ap
falsk kirurg Den före detta strippan Miriam Yukie Gaona nekar till alla anklagelser.
RELATIONER

MEXICO

Hon kallas ”Beautykiller” och har hittills blivit anmäld av 141 kvinnor med förstörda bröst, ben och bakdelar.

Miriam Yukie Gaona utgav sig för att vara plastikkirurg och misstänkts ha lurat och felbehandlat tusentals.

Nu väntar hon på rättegång i fängelset – medan anmälningarna fortsätter att öka.

Veronica Gonzales, 32, ville förminska sina bröst och vände sig till en plastikkirurg med gott rykte. Någon operation var inte nödvändig menade kirurgen, det skulle räcka med några sprutstick. Veronica Gonzales pustade ut av lättnad.

”Hon har stympat mig”

I dag har hon förlorat jobb och vänner och riskerar att tvingas gå med käpp under resten av sitt liv. Läkare måste avlägsna hennes bröst, stjärtmuskler och vader eftersom de blivit förstörda av giftigt industrisilikon som injicerats i henne.

– Hon har inte bara stympat min kropp. Hon har stympat min själ, säger Veronica Gonzales till nyhetsbyrån AP.

Kallas ”Beautykiller”

Hon är bara en av alla de tusentals kvinnor som råkat ut för den falska plastikkirurgen Miriam Yukie Gaona, även kallad ”Beautykiller”.

Mellan 1500 och 2700 personer tros ha blivit behandlade sedan 1998. 141 av dem har anmält henne, och antalet väntas stiga kraftigt under rättsprocessen allt eftersom fler kvinnor upptäcker att de blivit felbehandlade. Miriam Yukie Gaona nekar till anklagelserna.

Reade ut sina tjänster

Gaona jobbade tidigare som strippa. 1998 startade hon sin mottagning, där patienter uppger att hon hängt upp ett inramat läkarcertifikat på väggen. Hon ska också ha delat ut visitkort där hon titulerat sig plastikkirurg. Gaona erbjöd billiga skönhetsingrepp till fattiga människor och gjorde sig snabbt ett namn i miljonstaden Guadalajara i Mexico.

Kunderna påstår att Gaona sprutat in silikon som används i bilindustrin, sojaolja mixat med ett geleliknande material. Blandningen ska vara mycket giftig och ett tiotal kvinnor har rapporterat om klumpar i brösten, hårda muskler och mörka fläckar på huden. Några kunder har fått ett eller båda brösten borttagna, andra kommer att tvingas amputera delar av benen. En patient har försökt begå självmord.

Hundratals till sjukhus

Gaona-skandalen är Mexicos största felbehandlingsfall genom tiderna. 346 personer mellan 14 och 60 år har sökt hjälp på offentliga sjukhus för att reparera skadorna orsakade av den före detta strippan.

Hennes advokat, Jose Julian Jordan, uppger att hon inte vill uttala sig. Enligt advokaten är det frågan om en politisk konspiration.

– Det är inte rättvist att kalla henne ”Beautykiller”. Hon har inte tagit livet av någon och ingen av kvinnorna var en skönhet, säger han.

Hanna Blanksvärd