Älska mer...– tänk mindre

RELATIONER
Foto: PHOTALTO
”Konsten att älska” är utgiven på Pem publishing.

Lektion A

Tre steg till erkännande

Innan ni börjar försöka med sex utan känslor är det tre saker du måste erkänna för dig själv:

1. Erkänn först att ditt kärleksliv inte är så bra som du skulle vilja. Du behöver höra dig själv säga det för att inte kunna smita undan. Det räcker inte att bara veta det inuti. Säg det högt.

2. Nästa steg är att erkänna för dig själv att du inte vet vad du ska göra åt det. Att du är maktlös.

3. Till sist erkänner du att du inte kan få det bättre på egen hand. Du behöver hjälp. När du intar en mer ödmjuk hållning då finns hjälpen alltidinom dig. Och den kommer då att visas i det yttre också.

Lektion B

Nio steg till att lyckas

Innan du kan kasta loss i en process som kommer att leda till att du får större respekt för dig själv, din partner och er kärlek är det en hel del dåliga ovanor du måste rensa bort.

1 Båda två måste engagera sig. Ska ni kunna älska med varandra på det här nya sättet krävs att både du och din partner går med på att göra vad som krävs, steg för steg. Ni bör båda två läsa den här artikeln och helst av allt tillsammans. Och det räcker inte att bara läsa den en eller två gånger.

2 Uthållighet. Ge inte upp, oavsett hur svårt det blir eller hur ofta ni misslyckas. Kom ihåg att syftet med det ni gör är mer än personligt. Ni är båda med om att återinföra mer kärlek. Kärlek föder kärlek. Er omgivning påverkas också. Om du inte har någon partner så läs artikeln som en förberedelse.

3 Älska utan känslor eller fantasier. Du kommer att öva dig i att älska med din partner utan några känslor eller fantasier. Syftet är att du ska lära dig att lämna över kärleksakten till kropparna, d v s se till att hålla din prestationsjakt och ditt kontrollbehov utanför.

4 Älska ofta. Älska så ofta ni kan. Ju mindre ni älskar desto längre ifrån varandra kommer ni. Låt det inte gå för lång tid mellan gångerna. Tillåt inga ursäkter för att låta bli. Sammanför era kroppar och se.

5 Kontinuitet. Förr eller senare kommer olika känslor att börja motarbeta försöken, men ge inte upp för det. Fortsätt. Kanske blir känslorna så starka att det blir omöjligt att vara uppriktig och kärleksfull. Avbryt i så fall försöken och försök igen nästa dag.

Perioder av motstånd kan vara i flera dagar. Under den tiden kan ni till och med komma att ogilla varandra, och att älska verkar stört omöjligt. Försök ändå. Du kan inte bli av med allt ditt förflutna på en gång – det kan ta en livstid. Men under den här perioden ska du försöka att älska mer, skapa mer kärlek och bli mer kärleksfull och medveten som kvinna eller man.

6 Var inte oberoende av varandra. Ha inga egna, oberoende idéer om hur du ska älska och fatta inga beslut om det utan din partner. Gör allting tillsammans. Och tala med varandra om det som händer, under tiden det händer.

7 Inga långa stunder av tystnad. Samtala hela tiden med varandra. Beskriv med ord de sensationer som du upplever i din kropp. När du upplever njutning säg det. Säg det du verkligen

upplever, inte det du tänker. Du ska vara uppmärksam på din kropp och inte på dina tankar.

8 Var trogna. Sprid er inte sexuellt. Var rädda om den energi som dessa övningar ger. Det är inte lätt att hitta en partner som är villig att engagera sig. Håll dig till den du har, när du har funnit honom eller henne. En partner som inte är engagerad kommer att göra dig svag och få dig att känna dig otrygg.

9 Släpp taget. Avskärma dig inte från kärleken om du har blivit sårad i det förflutna. Smärtan i ditt förflutna berodde på känslor och brist på kärlek i både dig och din partner. Det är borta nu, förflutet. Släpp taget om det.

Sex utan känslor? Ja, säger Barry Long, författare till boken ”Konsten att älska”. Ni till och med bör älska utan känslor. Tillhör ni de par som ständigt ältat era känslor utan att komma vidare i sängen kan Longs kurs i att älska vara en väg framåt. Tänk och känn mindre – älska mer, är hans kontroversiella idé. Malena Ivarsson presenterar Longs idéer i sin kärleksskola: Fyra lektioner till bättre sex.