SINGEL – fri, lycklig eller bara ensam

Är den sorglösa tv-singeln en myt?

RELATIONER

Singlarna är fler än någonsin och singelindustrin blomstrar.

Likaså de som vill tjäna pengar på deras – eventuella – drömmar.

Ally, Seinfeld-gänget och Sex and the city-Carrie är det i tv. Och Cameron Diaz är det på bio. Lyckliga singlar, alltså… Men hur kul är det i verkligheten?   Bilden är ett montage.

Vi svenskar är rörliga och lever olika liv, som gifta, sambo och särbo. Och däremellan singelliv.

Stockholm lär vara världsledande i ”enbo-ligan”.

Hela 63 procent av alla hushåll där består av bara en person. Men då pratar man inte singlar, som både kan ha egna barn och leva tillsammans med en kompis.

Varför är ensamhushållen så många i dag?

– En av anledningarna är att kvinnan inte behöver vara kvar i förhållandet av ekonomiska skäl, i dag är hon utbildad, har egen lön och behöver inte stå ut med en karlslok. Det var annat när jag var barn, säger Jan Trost, sociolog och professor som undersökt olika samlevnadsformer.

Skiljer man sig i dag behöver det inte betyda att allt krackelerar och en avgrundsdjup ensamhet väntar.

– Jag ser många positiva förändringar. När paren separerar blir de inte ovänner utan har gemensam vårdnad om barnen och kan fortsätta att träffas, säger han.

Många ensamstående kvinnor suckar och tycker att den tuffaste hobby man kan ha är att skaffa sig en karl, är det så?

– I 20–25-årsåldern är det nog inga problem. Men det kan bli svårare när kvinnan blir 40–50 år, trots att karlarna är fler, säger Jan Trost.

– Jag har inga siffror, men vi vet att fler män är utslagna, de kan vara alkoholiserade, sitta i fängelse eller knarka. Kvinnorna är skötsammare.

I dag räknar man med att det finns 4,2 miljoner ensamhushåll i landet.

Att leva helt ensam har haft en ödslig, lite sorgsen klang ända tills den amerikanska tv-såpan ”Sex and the city” vände upp och ner på bilden av singeln ”som ingen vill ha...”.

I tv-serien är singel lika med frihet och evig ungdom. Det är kvinnliga karriärsinglar med hög lön som lever ett glassigt liv, strular runt och (kanske) vill ha en partner men fortfarande leva livet.

Att singelgruppen ökar i Sverige är något handeln har uppmärksammat.

Ikea har i sin senaste katalog inriktat möblemanget på de små lägenheterna.

Maträtterna för en person växer också på marknaden. Findus Värdshusserie har ökat med drygt 20 procent, vilket betyder att 18 miljoner portioner har sålts i år.

Och i Stockholm, som har störst andel enpersonshushåll, är det definitivt mer ”häng-i-baren” på stans krogar. Krogkonsumtionen är tre gånger så hög i Stockholm jämfört med övriga landet.

Ulla-Lene Österholm