Smink i bistånd till afghanska kvinnor

1 av 2 | Foto: Joachim Lundgren
Marinas skönhetssalong "Brudarnas paradis" i Kabul öppnade igen efter talibanregimens fall. En kvinna får håret permanentat.
RELATIONER

Nu ska de afghanska kvinnorna få lära sig allt om smink och skönhetsvård.

Ett kontroversiellt amerikanskt projekt ska förse kvinnorna i Afghanistan med en västerländsk skönhetsskola.

Salongen som öppnas i Kabul 2003 kommer att finansieras med amerikanska pengar och använda smink som donerats av amerikanska kosmetikaföretag som Revlon och MAC.

Ekonomiskt oberoende kvinnor

Skolans mål är inte bara att lära kvinnorna hårklippning och skönhetsvård, utan även affärsverksamhet.

– Det här handlar inte bara om att dela ut läppstift, säger projektarbetaren Patricia O'Connor till BBC News.

– Dessa kvinnor har blivit torterade, misshandlade och förtryckta. Att ha andra kvinnor som pysslar om dem och rör vid dem är underbart, men samtidigt kan man visa dem hur de kan nå ekonomiskt oberoende.

Enligt Patricia O'Connor finns det redan runt 15 salonger i Kabul och projektet ska vidareutbilda dem som redan sysslar med skönhetsvård.

”Afghanistan behöver barnmorskor”

Men kritiker menar landet är i stort behov av grundläggande förnödenheter och att skönhetsprodukter borde komma i andra hand.

– Kvinnor i Afghanistan behöver barnmorskor, därefter mascara, sa en taleskvinna för the Women's Alliance for Peace and Human Rights in Afghanistan.

Men förespråkarna hävdar att många kvinnor i landet väljer att fortfarande bära burka för att dölja sin omoderna klädsel. Därför har projektet också sociala födelar, menar de.

Karin Carlsson