- Vi hoppas att Amina snart blir fri

Hon är dömd att stenas till döds – för otrohet. Idag chattade hennes advokat med Aftonbladets läsare.

1 av 2
Får Amina inte rätt i högsta domstolen kan bara ett beslut av presidenten rädda henne från döden.
RELATIONER

Nigerianskan Amina Lawal har dömts till döden genom stening.

Hon är den andra i landet som drabbats av av steningsdom och sedan dess är ytterligare några människor dömda, bland andra ett ungt par.

En av Aminas advokater, Chinonye Obiagwou befinner sig nu i Sverige.

Ett av hans ärenden här är att informera om Aminas situation och om hur tolkningen av sharialagarna i Nigeria påverkar de mänskliga rättigheterna.

Chinonye Obiagwou är chef för människorättsorganisationen Legal Defence and Assistance Project, organisationen för rättsligt försvar och assistans.

Han arbetar för att dödsdomen mot Amina ska tgas upp i en federal domstol som inte bygger sina domar på religiösa lagar.

- Vi hoppas på ett frikännnande före årets slut, säger han till aftonbladet.se.

Sker inte det kan bara ett presidentbeslut rädda Aminas liv.

Aftonbladet.se hade för en tid sedan en stor namninsamling till stöd för Amina. 208 611 personer skrev på och visade sin avsky för dödsdomen. Namnlistorna överlämnades till den nigerianska ambassaden.

Amina ställdes inför rätta i mars i delstaten Katsina i Nigeria. Där och i elva andra delstater gäller sedan tre år de muslimska sharialagarna. De utmäter straff som amputering av en hand för stöld och piskning för den som dricker alkohol.

Amina anklagades för att ha blivit gravid sedan hon skilt sig. Hon fälldes och domen blev att hon ska stenas till döds när hon slutat amma dottern Wasila.

Sedan dess har även gravida Fatima Usman, 30, och hennes pojkvän Ahmed Ibrahim, 32, dömts till döden genom stening. De älskande ställdes inför shariadomstolen och erkände att de haft utomäktenskapliga sexuella förbindelser.

Sharialagarna har försatt centralregeringen i huvudstaden Abuja i ett besvärligt läge. President Olusegun Obasanjo har tagit avstånd från straffen, men lägger han sig i delstaternas inre angelägenheter kan det leda till stora oroligheter i det instabila Nigeria.

Läs mer

Simone Söderhjelm