”Mejla om ert stöd”

Läs chattet med dödsdömda Aminas advokat Chinonye Obiagwou

RELATIONER

white lady säger: Hello Mr Obiagwou! How do you feel about this..?

Chinonye Obiagwou säger: Jag känner mig utmanad att göra något för henne.

Mats säger: Is there a possibility that she will be rescued?

Chinonye Obiagwou säger: Ja det är det. Det finns stora möjligheter.

Kenth H säger: Finns det någon som helst möjlighet till att dem upphäver dödsdomen?

Chinonye Obiagwou säger: Fallet är nu i shariadomstolen. Den beslutar om hon ska frias. Om inte så kommer vi att överklaga till den federala domstolen.

Charina säger: What can Swedish unorganized women do for her?

Chinonye Obiagwou säger: Skicka meddelanden om stöd och solidaritet, till exempel med mail, vykort eller på annat sätt. Skicka det till vårt kontor. Med mail: [email protected], per post LEDAP, 270 Ikorodu Road, Lagos, Nigeria.

Leave säger: Hur ställer du dig till diskussionen kring Miss-tävlingen?

Chinonye Obiagwou säger: Vi tycker tävlingen ska hållas. Vi vill att deltagarna ska komma och tala om vad de tycker. Då blir intrycket starkt.

Frida säger: Har protestlistorna hjälpt något, tror du?

Chinonye Obiagwou säger: Ja, naturligtvis, det är mycket användbart för oss.Det är mycket viktigt att detta blir känt bland det nigerianska people.

Big girl säger: Hur mår din kllient? Vad tycker hon om den uppmärksamhet som honhar fått?

Chinonye Obiagwou säger: Hon mår bra. Men all uppmärksamhet hon fått har förändrat hennes normala liv.

ullis säger: the surrounding world has reacted quite strongly on this, how has that affected nigerias internal politics?

Chinonye Obiagwou säger: I de tolv regioner där sharia-lagarna tillämpas har protesterna haft stor betydelse. Man vågar inte tillämpa sharialagarna lika ofta. I de övriga 36 regionerna är man mindre påverkad även om man tycker att kritiken är berättigad.

AnnaSofia74 säger: Om domen står fast, finns det någon möjlighet för din klient och hennes barn att fly landet?

Chinonye Obiagwou säger: Det skulle vara den allra sista möjligheten. Men jag tror inte det kommer att bli nödvändigt.För vi är säkra på att överklagan kommer att lyckas, åtminstone i den federala domstolen.

ninni säger: Hej. Kan du förklara hur lagarna ser ut som gör att Amina kan stenas?

Chinonye Obiagwou säger: I de muslimska riktningarna malik och shia tolkas Koranens regler enligt Haddish och enligt de reglerna, kan man säga något förenklat, ska den som har samlag utanför äktenskapet stenas.

My säger: om hon inte frias vad kommer att hända med hennes barn?

Chinonye Obiagwou säger: Det är inte en fråga om att hon inte ska bli fri för det ska hon. Men om hon mot förmodan inte skulle bli det kommer hennes barn att adopteras av hennes släktingar.

Kenth H säger: Hur kommer muslimerna i Nigeria att reagera om dödsstraffen inte verkställs enligt deras relgiösa lag sharia?

Chinonye Obiagwou säger: Om hon frias av sharia-domstolen kommer de inte att reagera, det är deras domstol.

Rolf säger: Do you stone men aswell?

Chinonye Obiagwou säger: Män stenas också om de begår äktenskapsbrott. Det pågår just nu ett annat fall med en man och en kvinna.

Fred säger: Har ni erfarenhet av liknande fall där domen verkställts? Sker det ofta?

Chinonye Obiagwou säger: Ingen har blivit stenad i Nigeria. En steningsdom är symbolisk men ändå oacceptabel.

Morran säger: Hur stor är risken att sharia-lagarna kommer att bli gällande för hela Nigeria?

Chinonye Obiagwou säger: Det är ingen risk. Det är bara tolv regioner av 36 som bebos av muslimer, i de andra är folk kristna.

Tess säger: Varför har just detta fall blivit så uppmärksammat?Det måste ha hänt liknande fall ett dussintals gånger innan?

Chinonye Obiagwou säger: Det finns bara fyra fall. Zafia som var före Amina och blev friad, Amina och nu det unga paret.

IOU säger: Varför skulle Sharia-domstolen fria henne den här gången?

Chinonye Obiagwou säger: Shariadomstolarna har tre nivåer. Amina är dömd i den lägsta. Vi har överklagat och är nu uppe i den högsta sharia-domstolen som är mer benägen än de lägre nivåerna att förstå modernt tänkande.

Blir hon inte frikänd där är nästa nivå den federala domstolen vars lagar tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna och till sist Högsta Domstolen.

Yosef säger: anser du att sharialagarna är ett brott mot mänskliga rättigheter?

Chinonye Obiagwou säger: Nej, det är muslimsk lagar som muslimerna har valt att ha . Men just stening är en del av lagarna som inte kan accepteras, som är emot de mänskliga rättigheterna.

Chinonye Obiagwou säger: Tack för allt stöd. Vi behöver det. Förutom stening finns det en massa andra fall vi arbetar med, 60 stycken är aktuella, och då handlar det både om stympning och prygelstraff.

Skicka din protest via adressen per mail eller post.

Chinonye Obiagwou säger: Tack för den här gången.

Moderator säger: Chatten är avslutad. Ett stort tack till Chinonye Obiagwou och alla chattare för bra frågor. Ett sammandrag kommer att finnas inom kort på aftonbladet.se/kvinna.