”Sophia gör rätt i att åka till Nigeria”

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
STÖDER SVENSK MISS Chinonye Obiagwu är advokat för den nigerianska kvinnan Amina Laval som hotas att stenas till döds i Nigeria. Han tycker att det är bra att Sophia Hedmark åker till Miss World-tävlingen i Nigeria.
RELATIONER

Sveriges kandidat Sophia Hedmark, 20, åker till Miss World i Nigeria.

Andra bojkottar tävlingen eftersom en nigeriansk kvinna dömts att stenas till död.

- Det är bra att hon åker dit och säger vad hon tycker. Att stanna hemma har ingen större effekt, säger kvinnans advokat Chinonye Obiagwu.

Sophia Hedmarks beslut att resa till Nigeria och delta i Miss World har varit kontroversiellt.

Deltagarna från Norge, Belgien och Frankrike har beslutat att stanna hemma i protest mot steningsdomen mot Amina Laval, 31.

Sophia Hedmark säger:

- Jag har varit i kontakt med en internationell människorättsorganisation som intervjuat Amina Laval. Och jag fick nyligen veta att hon vill att vi ska komma. Det känns naturligtvis bra.

Genom att journalister från hela världen väntas till Nigeria för att bevaka Miss World-tävlingen tror Sophia Hedmark att de hårda sharialagarna i tolv av landets delstater kommer under press.

200 000 i läsarprotest

Amina Lavals öde har även fått över 200 000 av Aftonbladets läsare att protestera.

- Det har gjort stor nytta. Jag är övertygad om att hon kommer att bli frikänd, säger hennes advokat Chinonye Obiagwu.

Han är jurist och arbetar för en människorättsorganisation i Nigeria som tagit sig an Amina Lavals fall. Han välkomnar protesterna.

Hur går det med Aminas fall?

- Vi räknar med att kunna lämna in ett överklagande till domstolen om ett par veckor. Det borde kunna bli rättegång mot slutet av året.

Kan hon bli frikänd?

- Ja, det är en högre instans med bättre utbildade domare och vi kan visa att flera fel gjordes vid den första rättegången. Jag tror att det finns en god chans.

Hur mår Amina nu?

- Hon har ju en dödsdom hängande över sig men efter omständigheterna mår hon ganska bra.

Sitter hon i fängelse?

- Nej, hon bor hos sin familj. Jag träffade henne i mitten av september när hon vistades ett tag i huvudstaden Abuja. Hon behövde komma bort från sin hemstad ett tag. Det var pressande för henne att vara där.

Den 30 november hålls Miss World-finalen i Abuja, Nigeria.

Läs mer

Jon Hansson