Skadad för livet - av att jobba

Aftonbladets läsare berättar
om sina arbetsskador

RELATIONER

70 procent av kvinnorna och 54 procent av männen uppger att de lider av belastningsskador i Aftonbladets nätundersökning.

– Inte tror jag att man orkar till 65 års ålder när man måste gå upp varje natt och ta värktabletter, skriver en kvinna som jobbar på bank.

Här är läsarnas egna berättelser.

Jag har arbetat på posten sedan -67 med kassatjänst på ett litet postkontor.

Eftersom posten alltid har varit snål med personal så var jag ensam men hade vid månadsskiftena några timmars hjälp.

Problem med nacke, axlar och bröstrygg började efter något år. 1979 fick jag en godkänd arbetsskada. 1986 halv sjukpension och 1998 var jag så dålig att arbeta var inte ens att tänka på.

Idag är jag sjukpensionär. Jag har fortfarande problem med nacke, axlar och bröstrygg. Att råskala potatis är t.ex. mödosamt, promenader utan stavar funkar inte, det känns som man bär 100 kg på axlarna. Tidvis är jag ganska bra, nu när jag inte har något arbete.

Redan efter att bara ha arbetat som lärare i hem- och konsumentkunskap (tidigare hemkunskap) under ett år har jag ont i rygg och axlar 27 år gammal. Arbetet innebär mycket lyft och bärande och detta i en miljö där det i princip är omöjligt att sätta sig ned ens för några minuter och slappna av. Även rasterna innebär ett ständigt krav på uppmärksamhet från eleverna.

Jag tror inte att det är bara de som har tunga arbeten som är drabbade av belastningsskador. Jag själv är i 50 års åldern, har arbetat på bank i många år och nu arbetar jag på kontor och jag känner av nack / ryggbesvär och besvär med värk ner i benen, men läkaren hittar inget fel.

Inte tror jag att man pallar till 65 års åldern att arbeta när man får gå upp på natten och ta en tablett mot värken. 6 timmars arbetsdag med arbetsuppgifter som stämmer mot de timmarna vore nog det perfekta för att orka hålla på till 65 års åldern.

Jodå, jag har belastningsskador o förslitningsskador i axlar/skuldror samt höger höft, som kommer av att jag jobbat som brevbärare i 13 år, och ändå är jag bara 35 år...

De senaste åren har jobbet blivit allt stressigare, tyngre och mer ensidigt och vi står och jobbar hela tiden. Över hälften av de anställda på mitt kontor känner av olika besvär som kan klassas som belastningsskador.

Jag är sjukskriven sedan mars och måste byta jobb framöver, då jag ej klarar det tunga och monotona brevbäraryrket längre.

Jag jobbade hos City mail under ett år och lagom till jul fick jag så ont i knäna att jag inte kunde sova om nätterna.

Jag gick till läkaren och fick order om att vila i en månad. När jag lämnade intyget till min chef så fick jag sparken.

Nu kräver City mail mig på 10 000 kronor, en härlig summa för en 20-årig studerande, som får in omkring 2000 kronor per månad.

Har jobbat i reception och telefonväxel i många år. Har ständig värk i höger axel och i nacken.

Troligen p.g.a ensidigt arbete och mycket stillasittande utan möjlighet att gå ifrån. Jag är kvinna och 41 år.

Hej! Jag har fått diagnosen diskbråck och jag vet inte vilket som var värst, smärtan eller behandlingen av Försäkringskassan innan diagnos. Jag hoppas verkligen att det var en engångsföreteelse när jag fick fylla i blanketter om mitt sexliv och andra uppenbarligen viktiga frågor relaterade till min ryggvärk.

Jag har jobbat i storkök i över 10 år och pressen och arbetsbördan har ökat radikalt, även positivt men därmed även påfrestningen på rygg och axlar. Så om vi i vår generation utför våra 40-timmars veckor med det tempot som tidigare generation utförde på två veckor är det inte konstigt att vi får förslitningar. Jag har en svärmor som brukar säga att vår generation är "klen".men jag håller inte med för de jobbade antagligen inte i samma tempo och var förmodligen fler anställda.

Jag är en 54-årig kvinna som jobbar som personlig assistent. Just nu är jag sjukskriven för mina problem med rygg o höfter. Jag är övertygad om att dessa problem kommer av skjutsande av vårdtagare i rullstol. Dessutom har vi en arbetsmiljö som är fruktansvärt psykiskt påfrestande. För detta arbete som är tungt på många olika sätt har jag en heltidslön på 14.200 kr. En rent skamlig lön alltså.

Skönt att problemet med belastningsskador äntligen tas upp. Jag kom i somras tillbaka till min lokalvårdstjänst efter 2,5 års tjänstledighet för studier och hade inte arbetat länge förrän min rygg sa ifrån. Belastningsskador eller inte men sedan en månad tillbaka är jag deltidssjukskriven 25% och mår bra om jag inte tar i för mycket (städar 26 rum ensam till exempel). Att ta det försiktigt i arbetet är inte alltid lätt, inte minst eftersom det hela tiden pratas om att man inte har råd att anställa fler.