OTROGEN

Över 9 000 svenskar har svarat i Aftonbladet Söndags stora undersökning om otrohet

RELATIONER

Att göra det med någon annan än sin partner är ingen ovanlighet. 37 procent av alla svenska män och 27 procent av kvinnorna är otrogna, enligt Folkhälsoinstitutets undersökning Sex i Sverige.

Vi har snarare en liberal än luthersk inställning till vänstrande, det visar Aftonbladets stora nätundersökning om otrohet. Mer än 9 000 personer svarade på frågorna.

Drygt hälften tycker att otrohet visserligen inte är bra, men sådant som händer.

Var går gränsen?

11 procent av kvinnorna och 14 procent av männen menar att det partnern inte vet mår han/hon ändå inte dåligt av. Och hela 9 procent av männen och 7 procent av kvinnorna tycker att lite sex vid sidan om till och med kan pigga upp förhållandet.

Ord, smek, kyssar eller samlag – var går gränsen för otrohet?

– Det är väldigt svårt att säga generellt vad otrohet är. Gränsen går egentligen då den ena parten ”känner sig” bedragen – oavsett vad som faktiskt har skett, säger Ove Johansson, familjepedagog på Relationsinstitutet.

Därför är vi otrogna

Vanligast är att man är otrogen med en kollega, även om hela 15 procent av kvinnorna och var tionde man vänstrar med en gammal kärlek.

Anledningarna till otrohet skiftar naturligtvis, men mer än var tredje svarande var otrogen för att känna sig åtrådd och uppskattad.

– Många vill kolla om de fortfarande är attraktiva på marknaden, säger Ove Johansson.

– Vi är rädda för att tala öppet om otrohet, vilket ger ett skydd för den som är otrogen. Han/hon slipper på så sätt ställas mot väggen och ta ansvar för sina handlingar.

Så ljuger vi

Tjejernas vanligaste lögn är att de ska träffa en kompis (10 procent). Killarna verkar ha bättre fantasi, ingen särskild lögn dominerar.

– Otrogna människor har en enorm uppfinningsförmåga, säger Ove Johansson.

Att krypa till korset och berätta om sin otrohet är ingenting man gör, det är ens egen hemlighet. Det säger cirka 60 procent av bägge könen.

Ska man berätta om man varit otrogen?

– Ja, det tycker jag nog,

säger Ove Johansson. Säger man som det är får man i alla fall en ärlig relation. Sedan får man räkna med smärta och sorg. Det tar flera år att komma över och förlåta otrohet – ofta mellan två och sex år.

Vilken otrohetstyp är du?

13 tecken på att din partner är otrogen

Lyckas med relationen

Otrogna länkar

Män: 37 procent Kvinnor: 27 procent Men kvinnornas otrohet ökar mest...

Linda Newnham ([email protected])