´OOLRIKA´ STRAFFAS FÖR ATT HON ÄR SVENSKA

Blond, högljudd, frigjord och självständig: därför älskar England att hata Ulrika Jonsson.

1 av 3 | Foto: getty
”Jag är ambitiös. Ett ord som ingen engelsman skulle använda om sig själv. Det har en negativ innebörd av framåt, på gränsen till bufflighet”
RELATIONER

Hon var Englands mest älskade väderflicka.

Efter fyra dagar i tv en tänkt prinsessa.

Men efter affären med Svennis hånades Ulrika Jonsson plötsligt som ”Swedish Open”.

– Inställningen till svenska kvinnor här går tillbaka till Anita Ekberg, säger Ulrikas mamma Gun Brodie.

Vad som försiggick mellan Ulrika och prins Edward har aldrig blivit känt, men Ulrika har inte lämnat de brittiska tidningarnas förstasidor sedan dess.

Hon har gillat att chocka engelsmännen och sägs tömma en pint öl lika snabbt som den värsta karl. Var har hon lärt sig den konsten?

– Under bordet, säger Ulrika.

– Jag är blond, jag är högljudd och jag är oförutsägbar. Jag är ingen panelhöna precis, lyder Ulrikas självanalys.

– Jag är ambitiös, säger hon - ett ord som ingen engelsman skulle använda om sig själv. Det har en negativ innebörd av framåt, på gränsen till bufflighet.

Hon har flörtat och charmat sig till en framgångsrik karriär, men inte genom att gå sängvägen, det har ingen någonsin beskyllt henne för. Ulrikas väg har gått via en plats i medelbrittens hjärta.

Männen har kommit och gått, men så länge hon var ung och oskyldig förlät England hennes snedsteg.

Nu, nästan två år, en bok och en romans med fotbollsmanagern Svennis senare, har hon plötsligt blivit lovligt byte för häcklare och baktalare.

”Lika lättillgänglig som en medelmåttig ABBA-sång”, skrev någon tidning. ”Vore hon en tennisturnering skulle hon kallas Swedish Open”, en annan.

Och det trots att hon var och förblir singel – undantaget perioden med den svekfulle fadern till hennes barn, Markus Kempen.

Svennis må ha bedragit sin flickvän Nancy Dell”Olio och dubbelspelat med Ulrika. HON bedrog ingen. Och det var Ulrika som drog sig ur.

Ulrikas mamma Gun Brodie är upprörd.

– Som mamma måste jag försvara min dotter. Flickor måste också få ha roligt, säger hon. Är det män så verkar det gå bra, om de så får barn med tio olika kvinnor. Men folk är så snabba att döma flickor. Det gör ont i mig.

– Är det Ulrikas svenskhet som får britterna att baxna?

”Svensk – blink, blink”

Gun minns reaktionerna när hon själv på 1970-talet först presenterades inför sin engelske makes släktingar och vänner.

– Det var mycket ”aha, svensk fru, blink, blink”. Den där inställningen till svenska kvinnor går så långt tillbaka i tiden som till Anita Ekberg.

– Det kan vara där det ligger, säger hon.

Svenskarna dras fortfarande med sitt rykte som ”Sexy Sweden” påspätt inför fotbolls-VM i somras av halvnakna svenska flickor i svensk tallskog som prydde The Suns sidan tre.

Enkel och rättfram

Möjligen är Ulrikas största styrka också hennes svaghet. Hon är just så enkelt rättfram som hon framstår, menar mamma Gun.

– Ulrika tycker om att ha roligt, säger hon. Hon kan tala med vem som helst, kan konsten att bjuda på sig själv och hon kan skratta åt sig själv.

I jämförelse med den brittiska prydheten är både hon själv och Ulrika väldigt svenska, säger Gun Brodie.

– När Ulrika var liten seglade vi ofta i skärgården hemma i Sverige. Var vädret fint så badade vi nakna.

– Som man gör i Sverige. Jag har alltid uppfostrat barnen så att de kunde byta kläder framför oss. I England är inställningen annorlunda.

ULRIKAS MILJONER

Så mycket tjänar Ulrika:

Männen i Ulrikas liv

Maria Torshall-Ayris ([email protected])