Ruskigt vackert

Det gotiska modet är här

RELATIONER

Spetsar, krås och höga kragar. En av höstens klädtrender blickar bakåt i tiden. Aftonbladet Söndag har valt ut det bästa åt dig.

Foto: Maria Östlin
Lila blank smockblus och ankellång lila sammetskjol med många volanger från Braez, 1 249 och 2 149 kronor. Höga snörkängor är ett måste till. Lila blus med puffärm och snörning från Braez, 1 099 kronor. Lång blank kjol med volang kommer från Vero Moda, 499 kronor.

Väskan är packad. Dimman ligger tung och rimfrosten kramar musten ur höstlöven.

Det är dags att hoppa in i den framkörda hästdroskan. Du är bjuden på århundradets fest. Glöm inte slängkappan, snörkängorna och handskarna. Festen är inte var som helst utan på ett slott långt ute på slätten. Det sägs att det spökar där.

För dig som är lite teatraliskt lagd är det en perfekt höst just i år. Färgen framför andra i höst är svart och trenden på festkläderna just nu är starkt influerad av de kläder man bar vid förra sekelskiftet. Ja, även av

äldre tidsepoker.

– I höst finns det en kraftig influens från 1850-talet då kjollängden åkte upp och blottade anklarna. Det blev nästan revolution när kvinnorna visade sina kängor, berättar trendanalytikern Cay Bond.

– Vissa delar av kläd- och sko-modet i höst balanserar nära horlooken med ganska ekivoka tendenser. Snörningar och korsetter hänger kvar sedan Moulin Rouge-filmen. Det var egentligen den filmen som startade hela den här trenden med spets, tyll och snörning.

På höstvisningarna såg jag även kläder som hade rötter i den gotiska tiden (1300-talet): blusar med vida ärmar och empirskurna klänningar. Från den viktorianska eran kommer de höga kraghalsarna, snörningar i livet och genombruten spets.

Färger som tusenlappsrosa, puder, vinrött och lila var för 500 år sedan bara förbehållet kungligheter och överklass. Likaså var tygmaterial siden, spets och organza. Det var exotiska material som kom med båtar från Bortre Orienten och därför var svåra att få tag på.

I dag kan alla frossa i de här färgerna och materialen. Så låt dig inspireras av höstens spöklika trend.

Köpställen:

Skräck-special!

Agneta Elmegård