Tyska Stephanie har rätt till pension och sjukförsäkring

RELATIONER

BERLIN

Stephanie Klee är egen företagare. Hon jobbar varje vardag mellan 10 och 20, betalar skatt och är stolt över sitt arbete.

Stephanie Klee säljer sex i Tyskland.

Som egen företagare gäller det att ha koll på siffrorna. Stephanie sköter bokföringen själv.

Mitt i centrala Berlin, bland butiker och restauranger, ligger Stephanies bordell. Den är svår att missa; på fönsterrutorna tre trappor upp bildar stora röda bokstäver ordet "massage".

Innanför döljer sig Stephanies arbetsrum, som går helt i rött och svart. På sängbordet står kleneex och kondomer i en skål. Mitt emot hänger hennes arbetskläder: två uppsättningar spetsbody i rött respektive grönt. Stephanie erbjuder sin kunder erotisk massage och sexuella tjänster.

Ångrar inte sitt val

Hon möter oss i dörren, säger att det varit en slitig dag och att hon är lite trött efter dagens fem kundbesök.

Stephanie kom in i sexindustrin för drygt 20 år sedan. Hon hängde på barer, kände ägarna och ville pröva att sälja sig. Hon hävdar att hon aldrig ångrat sitt val och vill ogärna prata om de negativa bitarna av livet hon valt.

- Det finns även andra jobb som skadar dig, säger hon.

Under åren har hon bland annat jobbat som socialarbetare, men har alltid återvänt till prostitutionen.

- Som socialarbetare måste du göra vad chefen säger. Jag klarar inte av det. Det bästa med mitt jobb är att jag är fri.

I dag har hon ett eget företag, där hon kombinerar sexarbetet med att sälja kondomer och andra sexprylar till sina kollegor.

- För mig är det viktiga att lagen gör att vi kan vara stolta över det jobb vi gör och att vi kan diskutera våra arbetsförhållanden med kunder och med bordellägarna, säger hon.

Drömmen är att starta ett utbildningscent-rum för prostituerade.

- Många unga kollegor behöver lära sig mer om hur du bemöter människor, hur du förhandlar och om hur du gör olika tjänster. Du kan inte jämföra det vi gör med att ha sex privat. Det är inte bara att sära på benen, säger hon.

Driver egen sexfirma