Friederike: Ett bra jobb - speciellt om du har barn

1 av 2
400 000 JOBBAR I SEXINDUSTRIN – I Tyskland har vi enligt våra beräkningar 400 000 som arbetar i sexindustrin. Det är en stor grupp som fram till årsskiftet inte hade några som helst rättigheter. Vi vill att de också ska få respekt, men dit är det fortfarande en lång väg”, säger Friederike Strack på den tyska organisationen Hydra.
RELATIONER

BERLIN

Prostitution är ett yrke, där arbetarna ständigt diskrimineras.

Det tycker organisationen Hydra som är en av de grupper som drivit igenom Tysklands nya lag.

- Att jobba som prostituerad är extra bra när du har barn, eftersom det är ett fritt yrke där du själv kan välja dina arbetstider, säger sociologen Friederike Strack på Hydra.

I ett hörn av Hydras kontor i Berlin hänger diverse spetsunderkläder. På ett bord trängs läppstift och annat smink.

- Prostituerade kommer hit och kan byta grejer med varandra, förklarar Friederike Strack som arbetar för Hydra, en organisation som sen 1980 har arbetat för att de prostituerade ska accepteras i samhället. Förutom att åka på konferenser i och utanför Tyskland och propagera för legalisering hjälper Hydra kvinnor som jobbar i prostitutionen, vill ur eller in i den.

- Vi vill ge dem en realistisk bild. Därmed kan vi förhindra dem som inte klarar av det att söka sig dit och hjälpa dem som vill börja jobba att hitta en bra bordell, säger Friederike Strack.

De får pengar från EU

Pengar för verksamheten får de av staden Berlin. De får också EU-stöd för att informera sexarbetarna om den nya lagen.

Det finns många orsaker till att prostitution ska vara legalt och ses som ett jobb, enligt Friederike Strack och organisationen Hydra:

Det är ett bra jobb. Du väljer själv när och hur du vill jobba. Du är din egen chef, tjänar bra och träffar mycket människor.

De psykologiska skadorna minimeras eftersom kvinnorna inte måste dölja vad de håller på med.

Kvinnorna tvingas inte till undanskymda farliga platser, och får inte heller stora kostnader för till exempel mobiltelefon eller lägenhet, vilket skulle leda till att de måste tjäna mer pengar.

Prostitution kommer alltid att finnas. Många män är ensamma eller har behov av sex som de inte kan få i sitt äktenskap.

Tidigare artiklar i serien

Nneka Amu, Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM