Legalisering slår hårdast mot offer för trafficking

RELATIONER

Den stora förloraren är kvinnan som fallit offer för trafficking.

För henne innebär en legalisering att hon än mer är i händerna på sina slavhandlare.

Upptäcks hon slängs hon ut ur landet.

Foto: mattias carlsson
I den här typen av tidningsannonser lockas ukrainska flickor att söka jobb utomlands, bland annat i Sverige.

En halv miljon kvinnor säljs varje år som sexslavar i Europa. De lockas av annonser som lovar mångdubbel lön mot vad de kan få i hemlandet. Andra tror att de ska jobba som hembiträden eller på kaféer eller barer. Verkligheten är en annan. De transporteras som djur, tas ifrån sina pass och tvingas bli prostituerade.

"Söker sig till Europa"

- Legaliseringen gör att marknaden för sexköp exploderar. I detta jättehav med lagliga bordeller är det lättare för hallickarna att gömma kvinnorna än i Sverige, där sexköp är förbjudet, säger Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör och Sveriges representant i trafficking på Europol, EU-ländernas polisbyrå.

De flesta andra länder i Europa menar att det inte finns något samband mellan prostitution och trafficking. Prostitution är något frivilligt som alltid funnits och alltid kommer att finnas, medan trafficking är något hemskt man måste förhindra genom stränga straff.

- De ser offer för kvinnohandel som en immigrationsfråga. Men de här kvinnorna är offer och inte illegala invandrare, säger Gunilla Ekberg, sakkunnig på näringsdepartementet.

"Behandlas som illegala invandrare"

Fredric Larsson som jobbar med trafficking för IOM, International Organization for Migration i Ukraina, håller med.

- EU fortsätter att behandla tjejer som illegala immigranter och inte brottsoffer. Det hjälper bara den organiserade brottsligheten.

Han är frustrerad över att inget görs.

- Just nu är det en stor debatt om prostitutionen i EU, i stället för att fokusera på att göra något åt slaveriet. Det är det största brottet mot mänskligheten som vi har i dag.

En halv miljon säljs som sexslavar till EU

Tidigare artiklar i serien

Nneka Amu, Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM