...och vinnarna

1 av 4
sexklubbar
RELATIONER

Staten, turistnäringen, strippklubbar, taxibolag, hotell och restauranger.

Alla tjänar de pengar på att prostitution blir en accepterad del av näringslivet.

- Det är klart att pengar har en stor del i legaliseringen. Prostitutionen är en del av turistnäringen, säger Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete.

Förespråkarna för en legalisering av prostitutionen hävdar att den är för kvinnornas skull. För att deras arbetsvillkor ska förbättras. De pratar inte gärna om hur mycket pengar prostitutionen omsätter och i vems fickor de hamnar.

Enligt beräkningar som FN gjort tjänar kriminella grupper varje år cirka sju miljarder dollar om året på handel med kvinnor.

Hur många miljarder övrig prostitution omsätter vet ingen, men det handlar om gigantiska summor.

"Pengar är motorn"

Mer än 800 000 kvinnor är i dag prostituerade i något av EU-länderna visar en kartläggning som Aftonbladet gjort.

Jenny Westerstrand, doktorand vid sociologiska institutionen i Uppsala, forskar just nu om konsekvenserna av en legalisering i Holland och Tyskland:

- Man måste prata om pengar när man pratar om prostitution. Pengar är hela branschens motor, säger hon.

De som tjänar mest är de som hyr ut bordeller och har hotell och barer. Men prostitution drar också mycket folk och är en del av turistnäringen, säger Sven-Axel Månsson som skrivit en avhandling där han tittat på systemet av främjare och profitörer inom prostitutionen.

Tjänar skattepengar

- Ta centrala Amsterdam där prostitutionskvarteren ligger i direkt anslutning till de populära turistkvarteren. Det är en penningstinn verksamhet.

En barägare som köper en kvinna för 5 000-20 000 kronor kan tjäna upp till 200 000 kronor i månaden per kvinna på att sälja hennes kropp.

En av dem som arbetat hårdast mot legaliseringen i EU-parlamentet är svenska Marianne Eriksson (v):

- Det finns två som tjänar på en legalisering: Hallickarna och staten. Det man har gjort i Tyskland är att man har legaliserat hallic ksystemet. Dessutom har man upptäckt att "aha, det finns skattepengar att hämta", säger hon.

De tjänar på prostitutionen

Tidigare artiklar i serien

Nneka Amu, Christina Larsson