Sexhandelns förlorare

Kristina, 29: Jag såldes som sexslav till Turkiet

Foto: scanpix
nattpasset Prostituerade flickor raggar kunder i Paris. Legaliseringen av sexhandeln drabbar framför allt de miljontals kvinnor som säljs som sexslavar. - EU fortsätter att behandla tjejer som illegala immigranter och inte brottsoffer, säger Fredric Larsson som jobbar med traffickingoffer.
RELATIONER

KIEV

Hon trodde att hon skulle tjäna stora pengar genom att dansa.

I stället blev hon inspärrad på en bordell, och tvingad att utföra sexuella tjänster åt mellan åtta och tolv män om dagen.

Kristina, 29, är en av Europas miljoner kvinnor som fallit offer för trafficking, 2000-talets slavhandel.

Foto: mattias carlsson
hjälper andra offer I nio månader tvingades Kristina sälja sex till okända män. I dag hjälper hon andra traffickingoffer i Ukraina.

Kristina var nyutbildad psykolog och fick inget jobb. Även hennes man var arbetslös. När hon träffade en bekant som berättade att hon kunde tjäna stora pengar på att åka utomlands och dansa, tog hon den enda chans hon såg att försörja sin familj.

- Vi hade studerat ihop i fem år. Jag trodde så klart på henne, säger Kristina bittert när Aftonbladet träffar henne i Kiev.

I flera månader övade hon tillsammans med andra tjejer på sina dansnummer.

Tvingades sälja sex

Men när de en sen kväll kom fram till hotellet i Turkiet berättade en man att de var sålda. Varje dag de närmaste nio månaderna tvingades hon ha sex med mellan åtta och tolv män varje dag.

Kristina ser äldre ut än sina 29 år med sitt kortklippta mörka hår och stora sorgsna ögon.

Hon berättar lågmält om sin tid på bordellen, hur hon blev slagen, och om övervakningskameror i rummen som gjorde det omöjligt att ta kontakt med omvärlden.

- Det enda jag kunde tänka på var att komma hem till min man och min son.

I februari i år gjorde den turkiska polisen en razzia mot bordellen och Kristina hamnade i fängelse och deporterades sedan ur landet till Bulgarien.

Därifrån liftade hon hem till Ukraina.

Hennes man vet inget

Ingen vet om att hon sålts som sexslav.

Inte ens hennes man. Skammen är för stor.

- Jag sa till min man att jag blivit lurad på pengarna. Han vet inte vad som hänt, och det kommer han aldrig att få reda på. Om jag berättade vad jag varit med om för folk skulle jag få leva hela livet med en stämpel. Med alla de problem jag redan har behöver jag inte ett till, säger hon.

Tidigare artiklar i serien

I en serie artiklar har Aftonbladet granskat legaliseringen av prostitutionen i Europa och dess konsekvenser. I dag möter vi Kristina, 29 - legaliseringens förlorare. Hon såldes som slav till Turkiet och tvingades ha sex med mellan åtta och tolv män varje dag. Men legaliseringen har också vinnare: staten, turistnäringen och resebyråerna tjänar miljarder på att prostitutionen blir rentvådd och ses som ett jobb som andra.

Nneka Amu, Christina Larsson