Eva drabbades av cancer - två gånger

RELATIONER

För tre år sedan upptäckte Eva Minnhagen, 47, en cancerknöl i bröstet.

- Jag opererades nästan direkt. Bröstet ser faktiskt bättre ut nu än innan, säger hon och skrattar.

Foto: Thor Lindgren
Fick cancer två gånger. Eva Minnhagen, 47, har behandlats för cancer i sköldkörteln och bröstet.

Eva Minnhagen, 47, har själv drabbats av cancer vid två tillfällen, först i sköldkörteln, senare i bröstet. Hon är ordförande i bröstcancerföreningen i Norrbotten och välkomnar forskarnas framsteg, men säger att operation samma dag som diagnosen ställs också kan innebära att patienten inte hinner med att ta in budskapet.

- Snabbare och bättre metoder är bra, men man måste hinna med psykiskt också, säger Eva Minnhagen.

Eva diagnostiserades med sköldkörtelcancer 1992. Den gången kunde tumören avlägsnas och ingen behandling behövde sättas in. Men bara några år senare, 1999, upptäckte Eva en knöl i bröstet. Efter två veckor fick hon genomgå en tårtbitsoperation, där delar av bröstet togs bort. Operationen följdes av cellgiftsbehandling och strålning.

Vill få bort det onda

Bröstoperationen, och det faktum att hennes bröst för alltid skulle se ojämnt ut, var inget som oroade henne.

- Nej, det såg bättre ut efteråt än det gjorde före. Skämt åsido, det enda man vill är att de ska ta bort det som gör mig illa, säger hon.

I dag är hon starkt engagerad i bröstcancerföreningen och jobbar hårt för att stötta andra kvinnor. Om framtiden, och hur hon mår i dag, säger hon:

- Nu mår jag bra. Jag går inte omkring och funderar på om jag kommer att få återfall i cancer igen, den tanken finns ändå där undermedvetet. Det är bättre att ta vara på livet och leva i nuet. Det låter som en klyscha, men det är faktiskt sant, säger hon.

4 råd till dig med bröstcancer

Sara Milstead