Sluta gräla om pengar

”Du ska inte behöva be om pengar för att gå på bio”

RELATIONER

Pengar betyder bråk för många par. Olika inkomst och skilda åsikter om vad som ska köpas leder ofta till gräl. Hur jämställd är er hushållskassa?

Foto: GETTY IMAGES

Får kvinnan sin beskärda del av inkomsterna? Eller är allt hon gör att bära hem mat och en tom plånbok medan mannen kan unna sig såväl hockeybiljetter som en ny bilstereo? Och vems fel är det i så fall?

Den klassiska bilden säger att mannen plockar fram de stora pengarna och investerar i bil, stereo och tv, medan kvinnan köper veckans mat, gummistövlar till barnen och lördagsgodis.

Om det blir skilsmässa drar han med bil och prylar medan kvinnan står där med ett tomt kylskåp. Stämmer myten?

Kvinnorna har ett ansvar

– Sant eller inte, jag tror att det är väldigt vanligt, säger Anna Bäcklund, familjeekonom på Nordea. Eftersom kvinnorna till största del tar hand om hushållet och barnen, vet de bäst vad som behövs hemma. De handlar mat, kläder till barnen, en blomma till fönstret och en flaska vin som gå-bort-present. Jag tror risken är stor att kvinnor aldrig får täckning för alla småutlägg och många bäckar små...

– Men, det är inte bara männens fel – kvinnor måste själva ta ansvar för att även småutgifterna ingår i hushållets budget.

– Är man gifta säger lagen att man ska leva under samma ekonomiska standard, ha samma ekonomiska villkor. Men som sambor har man inte det lagskyddet, så det är viktigt att man inom förhållandet har den regeln, säger Annika Linde.

På vilka sätt kan man dela pengarna?

– Det finns lika många sätt som det finns människor, säger Anna Bäcklund, men jag tycker att ”enskild men gemensam ekonomi” är bästa alternativet. Det innebär att båda bidrar till hushållsbudgeten i förhållande till sin inkomst. Om en partner tjänar dubbelt så mycket ska han/hon också bidra med en större summa. Det man har kvar efter räkningar har man till eget förfogande.

– Som vuxen är det väldigt viktigt att man har frihet att göra vad man vill med sina pengar. Vill du gå på bio eller köpa ett par skor ska du inte behöva be din partner om pengar. Det blir förödmjukande och är destruktivt för förhållandet.

Nej, ni ska inte dela lika!

Vägen till en jämställd ekonomi.

Familjeekonomen Anna Bäcklund listar sina fyra bästa tips.

Tipsen som gör familjeekonomin jämställd:

Linda Newnham