Hon småhandlar, han storhandlar

RELATIONER

Caroline och Thomas träffade varandra 1996 och har bott tillsammans i fyra år. För dem var det naturligt att ha gemensam ekonomi så fort de flyttade ihop.

Foto: Mikael Gustavsen
Caroline och Thomas bor på Värmdö utanför Stockholm, med barnen Adam, 2 år, och Emil, 2 månader. De granskade sina kvitton och såg ett mönster i vem som handlar vad.

– Jag tycker att det är självklart att man delar på alla utgifter så fort man börjar ha ett gemensamt hem, säger Thomas.

– Vi hade det lite stökigt i början med hur vi skulle dela upp det, säger Caroline. Men vi har aldrig behövt bråka om pengar, vilket är skönt eftersom jag tror att det kan förstöra mycket i ett förhållande.

De kom snart underfund med att öppna ett gemensamt ”räkningskonto” där båda sätter in lika mycket pengar varje månad. Ett konto som båda har tillgång till och som räkningarna dras ifrån.

– Resten av pengarna har vi till eget bruk, kläder och nöjen, säger Thomas.

Kan inte det bli orättvist om en tjänar mer än den andra?

– Jo, om vi körde med samma ekvation nu när jag får mammapenning så skulle jag gå bankrutt, säger Caroline.

– Vi är inte så himla strikta, om Carolines pengar tar slut får hon mer av mig och vice versa, säger Thomas.

Gjorde ni så även innan ni hade barn?

– Innan var det inga problem. Man hade sällan slut på pengar på samma sätt som nu, skrattar Thomas.

I övrigt, vem handlar vad?

– Som den stressade småbarnsmamma jag är småhandlar jag mest. Det gäller att snabbt komma ut ur affären. Thomas däremot gillar att handla rejält när han handlar, så det blir han som veckohandlar till familjen.

– Vi bygger hus, så mina pengar har gått åt till bygg-

material det sista året, säger Thomas.

– Vi är nog ganska klassiska på det sättet, säger Caroline. Jag köper saker som gör hemmet trevligt medan Thomas handlar om vi ska ha något till bilen eller båten.

Varför?

– För att jag kan det helt enkelt. Det tar längre tid att förklara exakt vad vi ska ha än att köpa det själv, säger Thomas.

En veckas inköp för Thomas och Caroline

Paret sparade kvitton under en vecka för att se vem som köpte vad.

Foto: Mikael Gustavsen
Foto: Mikael Gustavsen

Linda Newnham