Italienskorna slår hårdast – och deras män gillar det

Brittiskorna låser hellre ut sina män

RELATIONER

ROM

Italienska kvinnor är våldsammast i Europa.

Men deras män gillar det.

Sanningen står att läsa i en rapport från EPPA, Europeiska psykoanalytiska och psykodynamiska förbundet. Ettusen gifta par har intervjuats i Tyskland, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Italien.

Foto: MATS STRAND
ARGH! Arga kvinnor beter sig på lite olika sätt. Fransyskorna, till exempel, har en tendens att förolämpa sina män.

Hos 33 procent av de italienska paren förekommer våld från kvinnans sida mot mannen.

Samma sak händer bara i 30 procent av fallen i Tyskland medan 22 procent noterades i England och 18 procent i Spanien.

38 procent av de italienska kvinnorna föredrar att direkt fysiskt slå sin partner. "Verbal misshandel" hamnar först på andra plats i 26 procent av fallen och sexuell misshandel ligger långt ned på listan.

14 procent nekas sex

Dock förklarar 22 procent av de italienska männnen att hustrun ofta vägrar att servera dem mat. 14 procent nekas sex.

Å andra sidan förklarade 43 procent av de tyska männen att de tvingas till sex. Medan 35 procent av engelsmännen blir utelåsta. Nästan häften av de franska männen hävdar att frun brukar förolämpa dem inför vänner och bekanta.

Vad som mest förvånar utfrågarna är att 65 procent av de italienska männen accepterar sina hustrurs våldsamhet. De skulle aldrig kunna tänka sig att slå tillbaka - i varje fall inte inför publik.

46 procent av italienarna säger att de till och med gillar behandlingen. 26 procent säger sig också uppskatta att få vara erotiskt undergivna.

Slipper ta kommandot

Enligt 18 procent av de italienska männen har kvinnans aggressiva beteende den fördelen att de själva slipper ta kommandot. Tio procent anser också att det är naturligt att kvinnan är det starkare könet.

Men det här är en dubbelbottnad roll, enligt utredarna. För bara 5 procent av italienarna kan tänka sig att polisanmäla våldet de utsätts för.

Anledningen är enkel, förklarar Massimo Cicogna, EPPA:s ordförande:

- Italienska män gillar sadomasochistiska situationer. Men att anmäla våldet skulle strida mot den syn de har på sig själva - att de tillhör det starka könet och att de dominerar kvinnorna.

- Ingenting kan vara mera felaktigt.

Åke Malm

ARTIKELN HANDLAR OM