Hög tid att vira in sig

1 av 5 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
hetare än någonsin För kompisarna Tomas Helding, Linda Hallén och Henrik Nilsson fyller halsduken olika funktioner. Tomas vill ha varmt och praktiskt medan Linda och Henrik är mer noga med stilen.
RELATIONER

Den ska vara lång, smal och flerfärgad.

Och varm förstås.

När kylan intar vårt land virar vi den trendiga halsduken några extra varv.

I takt med att hösten blir allt kyligare blir vår mesta modeacessoar allt hetare. Årets halsduk ska hellre vara virkad än grovstickad och mer personlig än slätstruken.

- Halsduken är en av höstens stora acessoarer. Det händer inte mycket spännande vad gäller modet i höst och därför är halsduken ett utmärkt sätt att vara lite mer personlig. Den blir det där lilla extra, säger Patrik Brodin, frilansande stylist och kostymör.

De grova hemstickade halsdukarna får i år alltså stå tillbaka för de nättare varianterna, gärna virkade eller vävda. I stället virar man halsduken några extra varv. För även om den är nätt ska den vara ordentligt lång.

"Flera färger och randigt"

När det gäller färg är det mättade och behagliga hösttoner som dominerar. Blodrött, randigt, grått, naturvitt eller svart. Gunilla Odeholm, modechef på Femina, menar att de multifärgade halsdukarna är hetast.

- Det ska vara flera färger och gärna randigt.

Nytt för i år är att även männen börjat använda halsduk och sjalar i större utsträckning. Studenten Tomas Helding, 24, har till synes träffat helt rätt med sin tvärrandiga halsduk i svart, blått och orange. Utan att ha ansträngt sig det minsta. Halsduken har hängt med ett tag. Två år för att vara exakt.

- Halsduken är inget viktigt plagg för mig. Det enda jag bryr mig om är att den är varm och matchar det jag har på mig, säger Tomas.

Kompisarna Linda Hallén,

22, och Henrik Nilsson, 22, och är desto mer trendkänsliga.

Koll på trenderna

- Min vita stickade halsduk är egentligen för tät och tjock för att vara helt rätt. Nu ska det ju vara stora hål i halsdukarna, säger Linda.

En halsduk som enligt trendkännaren Patrik Brodin är helt ute är den klassiska beige lammullshalsduken.

- Den skulle jag vilja stryka ett stort streck över. Den är totalt opersonlig.

Anna Bengtsson, Nneka Amu