”Vi har ratat 200 fröken Sverige”

Ett ögonblick… Camilla Thulin, designer och initiativtagare till Kvinna 2002-festen som äger rum på Cirkus i Stockholm i kväll.

1 av 3 | Foto: börje thuresson
Kvinna 2002 anordas för tredje året i rad. Över 4 000 anmälde sig för att få gå på catwalken.
RELATIONER

Tredje gången gillt eller behövs det en manifestation mot skönhetsidealet varje år?

– Det behövs hela tiden. Vi måste tyvärr påminnas om att alla är okej, både trådsmala och mulliga. Man ska inte mobba någon och det är vad det här handlar om.

Vad är det för tjejer på scen?

– Det är kvinnor från alla socialgrupper och yrkeskategorier, arbetslösa, högutbildade, invandrare, tunna synålar och tjocka tanter. Det är ett genomsnitt av mänskligheten i Sverige. I år har vi sprängt åldersintervallen med en 74-årig och en 70-årig kvinna och det känns väldigt trevligt. Den yngsta är 20.

Vad kan du avslöja om kvällen?

– Det blir sobert, grandiost och teatraliskt. Kvinnorna har korsett och trosa men är väldigt påklädda. Det är absolut ingen underklädesvisning, de hade lika gärna kunnat visa 1700-talsklänningar. I år förvandlas de bland annat till spanjorskor, militärer, punkerskor och jeanstjejer.

– Zarah Leander kommer att uppträda också.

I år anmälde sig över 4 000 kvinnor. 51 blev uttagna.

– Vi vill tacka för intresset och påpeka att vi har ratat 200 potentiella fröken Sverige. De som kom med gjorde det för att de passade in i de olika grupperna. Vi ville ha med alla typer av kvinnor.

Vad önskar du dig allra mest just nu?

– Det kommer att vara stressigt under förberedelserna så jag önskar att alla ska vara snälla och lämna sina subberier hemma.

Kvinna 2002 arrangeras av Aftonbladet, Camilla Thulin, Maud Kerzendörfer samt Björn Axén.

Hanna Blanksvärd