Skönhetens rebeller

51 kvinnor i alla åldrar intog catwalken - succé för Aftonbladets Kvinna 2002

RELATIONER

Ingenting liknar Kvinna 2002.

En överdådig fest, en hyllning till alla kvinnor, men också en befrielse-rörelse.

51 kvinnor mellan 20 och 74 år återerövrade skönheten från den trånga bur där den placerats av inskränkthet, rädsla och byxångest.

Foto: BÖRJE THURESSON
Marie intar scenen i Kvinna 2002.

Fellini, Don Juan och Botero hade nog gillat Kvinna 2002.

Det var de stora gesternas afton när designern Camilla Thulin, koreografen Maud Kerzendörfer och hårsalongen Björn Axén tillsammans med Aftonbladet för tredje året bjöd på stor Kvinna-fest på Cirkus i Stockholm.

Nytt rekord: 4 000 anmälda

I år satte intresset bland läsarna också nytt rekord: över 4 000 kvinnor anmälde sig till manifestationen mot det snäva skönhetsidealet.

Av dem klev 51 upp på catwalken, kvinnor i alla åldrar, så olika man bara kan vara i kilon och centimeter, i en högst ovanlig föreställning. Det var snarare gudinnor som skred fram i grandios, glittrande, teatralisk sagostämning, långt ifrån realism, trygg lunk och gråa vardagar.

Årets upplaga kändes ett strå vassare än tidigare, lite mer aggressivitet, lite mer otålighet, ännu mer kraft och erotik i luften, som om kvinnorna viskade unisont: tro inte att ni känner oss.

- Jag är så glad att jag har haft tuppskinn på armarna hela dagen, berättade en glad Maud Kerzendörfer.

- Det är inte lätt att toppa på tredje året men det gjorde vi, sa en lika nöjd Camilla Thulin.

”Samhörigheten viktigast”

Presentatör i år var skådespelerskan Tina Leijonberg som var med och gick på catwalken själv förra året.

- Jag känner verkligen att jag är en i gruppen och det är bland det viktigaste - samhörigheten, att hålla ihop tjejer emellan, särskilt när det gäller något så laddat som skönhet.

För Monica Ring och Anette Bohm var det första gången. Båda sitter i rullstol och bestämde sig för att genomföra Kvinna 2002 tillsammans.

- Det känns fantastiskt, säger Monica. Handikappade tjejer får nästan aldrig vara med på sånt här, men vi vill gärna visa att vi också är vackra och stolta över våra kroppar.

Befrielserörelse var det!

Webb-tv

Se rörliga bilder från Kvinna 2002:

Bildextra!

Visningen delades upp i olika entréer. Vi uppdaterar löpande med nya bildspel allt eftersom vi får in fler bilder. OBS! Även redan publicerade bildspel kan ha ändrats i efterhand.

Åsa Mattsson