Frankrike: Hundratals prostituerade rasar mot ny lag

Utmanande klädsel kan bli straffbart med fängelse

1 av 3 | Foto: ap
”Ni ligger med oss - med röstar mot oss” lyder skyltarna utanför senaten i Paris.
RELATIONER

Under gårdagen i Paris demonstrerade hundratals prostituerade mot ett nytt lagförslag.

Det innebär att utmanande kläder eller poser kan bli straffbart med böter eller fängelse.

”Ni ligger med oss – men röstar mot oss”, löd de prostituerades banderoller.

Drygt 500 kvinnor och män rasade mot det nya lagförslaget utanför senaten i Paris, en demonstration som beskrivs som den största sedan 1975.

Många av dem var maskerade och höll i banderoller med slagord som Rör inte våra kunder! och Avskaffande av prostitution = självmord för prostituerade.

All uppmuntran blir olaglig

Den franska regeringen planerar att klubba igenom ett förslag som betyder att all aktiv uppmuntran till sexköp blir olaglig. Det omfattar bland annat utmanande klädsel och poser och kan straffas med sex månaders fängelse eller böter på upp till 68.000 kronor.

– Jag förstår inte varför de vill behandla oss som kriminella? Med den här lagen kommer polisen att bötfälla oss som de vill, sa en demonstrant, enligt Göteborgsposten.

Hårdare klimat

De prostituerade menar att lagen förhindrar dem från att tjäna pengar och kastar dem i armarna på skrupelfria och farliga kunder och hallikar.

Gaëlle Téqui, språkrör för en intresseförening, är rädd att klimatet mellan polis och prostituerade kommer att bli ännu tuffare:

– Det har blivit en mycket hårdare stämning sedan lagen började diskuteras i början av sommaren. Förr patrullerade polisen för att se att allt gick bra till och att ingen blev misshandlad eller våldtagen. Nu har de börjat trakassera de prostituerade. Vissa poliser har till och med tagit deras pengar, säger hon enligt GP.

Kritiseras

Inrikesminister Nicolas Sarkozy försvarar lagen med att den ”gör samhället säkrare för Frankrikes medborgare”.

Men kritiken är omfattande.

– Det är en förtryckande lag. Den kommer inte att lösa något problem, bara dölja dem, säger kvinnoaktivisten Josiane Ceret till AP.

Prostitution är lagligt i Frankrike. Landets 18.000 prostituerade kan idag bara bötfällas om de uppträder störande.

Läs Aftonbladets artikelserie om prostitution

Hanna Blanksvärd