"Man ska inte ha ångest när man ätit"

Barbro Olofsson, chefsbehandlare på Anorexicentrum, chattade med läsarna

RELATIONER

Barbro Olofsson säger: Hej jag heter Barbro och arbetar på Anorexicentrum vid Huddinge Sjukhus. Vi arbetar med alla typer av ätstörningar och ni är välkomna att ställa frågor och jag ska försöka svara på dem så gott jag kan.

M90 säger: Hur får man anorexia?

Barbro Olofsson säger: Att man äter för lite och har för hög aktivitet. Det brukar oftast börja med bantning. Det kan drabba vem som helst.

Lingon säger: Hur kommer de sig att Tina Nordlund fick anorexi?

Barbro Olofsson säger: Jag kan inte svara på det, för jag känner inte till just det fallet. Men det är tyvärr vanligt inom idrotten att man bantar. Är man lättare, springer man snabbare och så vidare. Men kroppen orkar bara till en viss gräns. Men hur det är just i Tinas fall vet jag inte.

Anna säger: Halloj! När vet man om man är riskzonen? Jag har mycket bra koll på vad jag äter och hur jag tränar, men kan å andra sidan under helgerna släppa det. Oftast efter helgen har jag ångest över att jag inte ätit som jag borde. Ångesten sitter i att jag ätit för mycket onyttiga saker och inte förbränt detta. Är jag i riskzonen?? Tack på förhand :)

Barbro Olofsson säger: Just att man har sådana tankar, ett kontrollbehov över vad man äter och hur man förbränner, då bör man vara lite mer uppmärksam. Att man har dåligt samvete för att man ätit och inte förbränt ska man inte ha.

Mobbo säger: Är det sant att man kan bli botad av att sitta i rullstol?

Barbro Olofsson säger: Genom att man sätter patienter i rullstol, begränsar man den fysiska aktiviteten som oftast är för hög och tvångsmässig hos patienter med anorexi. Det kan också vara av medicinska skäl, att man är rädd om hjärtat.

Robban säger: Om jag nu skulle vara på väg, kan man inte fixa det eller ÄR det en sjukdom som måste löpa ut själv?

Barbro Olofsson säger: Nej, den måste inte löpa ut. Man kan fixa det i tid genom att få hjälp så man äter tillräckligt mycket och mår bra - utan att tappa i vikt.

Caroline säger: Vad ska man göra för att inte få anorexi??

Barbro Olofsson säger: Man ska äta tillräckligt mycket så att man håller vikten. Om man har träning så måste man äta mer. Den som har hög fysisk aktivitet måste också äta mer - annars tappar man vikt.

20 år av ätstörning säger: Som friidrottare i yngre tonåren drabbats jag och många med mig av grava ätstörningar o snedvriden kroppsmedvetenhet. Tyvärr, tror jag att även om du överlever o kommer upp i en någorlunda normal vikt finns grundproblemet alltid kvar. Du kommer alltid att ha ångest för din vikt, ditt näringsintag, andras perfekta kroppar etc. Detta är ett stort problem inom idrotten som blir ett samhällsproblem, vilket ansvar har idrotten?!

Barbro Olofsson säger: Då tycker jag att idrotten ska kunna ha en dietist kopplad till sig som hjälper idrottarna att få i sig tillräckligt med näring och rätt näring. Fortlöpande information om näringsintag och få veta att man måste äta ordentligt när man tränar.

Marita säger: Hade själv aneroxia som tonåring, och måste säga att jag fortfarande trots mina 35 år alltid tänker på vad jag äter...trots att jag är normalviktig. Hur ska jag kunna få ett mer naturligt förhållningssätt till maten?

Barbro Olofsson säger: Genom att få lära sig äta tillräckligt mycket. Då behöver man inte tänka på hur mycket man ätit just idag. Man får lära sig följa kroppens signaler på hunger och mättnad.

Malin säger: Kan man nånsin bli helt fri efter att ha varit sjuk i många år eller är det "en gång anorexia alltid anorexia"

Barbro Olofsson säger: Nej, man kan bli helt frisk. Hos oss med vår behandlingsmetod blir 75 procent friska inom ett år. 93 procent av dem förblir friska. Vi följer upp dem i fem år för att förvissa oss om att de verkligen är friska. Vi gör tester vid uppföljningskontroll och ser att de då lever ett normalt liv.

Anna säger: Hur vet man att man är anorexidrabbad, det är ju inte alltid man behöver vara smal som en sticka. Kan det visa sig på andra sätt?

Barbro Olofsson säger: Vissa kriterier finns. När det gäller anorexi finns det vissa BMI-gränser. Man behöver inte vara starkt utmärgla för att vara sjukd. Man tittar också på ätbeteendet. Att man har ångest när man ätit, är rädd för att gå upp i vikt. Att man känner starkt missnöje med sin kropp. Mensbortfall är också ett kriterium.

Annamärta säger: Jag undrar om man har anorexia när man är 165 och väger 43 kilo?

Barbro Olofsson säger: Då uppfyller man kriteriet för anorexi vad gäller vikten. Det kan dock finnas andra sjukdomar som gör att man går ned i vikt snabbt. Vi gör tester på patienten för att förvissa oss om att det rör sig om ätstörning.

Lolla säger: Jag känner en tjej som VILL ha anorexia för hon tycker hon är tjock. Är hon psykisk sjuk då?

Barbro Olofsson säger: Vi ser inte ätstörning som en psykisk sjukdom. Det stämmer inte att man är psykiskt sjuk när man har anorexi. Ångest, depression och tvångsbeteende är en följd av svälten och de försvinner i takt med att vikten normaliseras.

Mobbo säger: Är det sant att många modeller har anorexia? För dom ser ganska smala ut faktiskt?

Barbro Olofsson säger: Det kan inte jag svara på. Men det kan man misstänka för de är ju så väldigt väldigt magra. Men det kan man ju inte veta. Man kan ju även vara smal och frisk.

aniara säger: hur ska man göra för att lindra ångesten som uppstår?

Barbro Olofsson säger: Att äta, att vila och just att man inte har någon aktivitet lindrar. Man är ju rädd för att gå upp i vikt - men om man äter en dag och ser att gör det så blir man trygg med att äta. Då ser man att det fungerar och då minskar motståndet. Många anorektiker tror att en tugga mat betyder att de går upp tre kilo i vikt. Så är det inte.

Tina säger: hur hjälper man en människa som har ofrivillig anorexi och inte vill bli hjälpt? Hur ska man få den personen att vilja be om hjälp?

Barbro Olofsson säger: Det gäller ju att hela tiden försöka motivera den här tjejen eller killen att våga äta igen. Att våga äta utan att tro att man rasar upp i vikt. Därför får man börja med att äta lite och regelbundet. Man kan locka med små morötter och jämföra att vara sjuk med att vara frisk. Att vara sjuk begränsar en socialt också.

20 år av ätstörning säger: Faktum är ju att en anorektiker kan ALLT om näringsintag. Vad är egentligen att bli frisk?

Barbro Olofsson säger: Att vara frisk är att inte ha det där kontrollbehovet över vad man äter. Att man kan äta vad som helst utan att må dåligt, att man vill äta. Det ska inte vara så att man måste ha kontroll eller må dåligt, ha ångest eller kräkas när man ätit något man anser är onyttigt eller ätit för mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM