”Kom hit, Sophia”

Foto: MICKE SÖRENSEN
VÄLKOMNA MISSAR ”De är kvinnor som jag. Låt dem komma.” Dödsdömda Amina Lawal med dottern Wasila välkomnar Sophia Hedmark och de andra Miss World-kandidaterna.
RELATIONER

Amina Lawal, nigerianskan som är dömd till stening vill inte att världens skönhetsdrottningar ska bojkotta Miss World-finalen i Nigeria.

- Nu känns det helt rätt att åka, säger Sveriges deltagare Sophia Hedmark, 20.

Aftonbladet 20 augusti.

30-åriga Amina dömdes till döden genom stening av en muslimsk shariadomstol i delstaten Katsina eftersom hon fött sin dotter Wasila utanför äktenskapet.

Det har lett till en het diskussion om Miss World-finalen som ska hållas i Nigeria 7 december. I en tv-intervju uppmanar Amina alla deltagare att komma till finalen.

- Allt kommer att gå bra om det kommer folk från hela världen för att träffa mig, säger hon.

Intervjun gjordes för ett par veckor sedan av den EU-stödda organisationen Hands off Cain som strävar efter att få bort dödsstraffet världen över.

Kände ej till tävlingen

- Amina kan varken läsa eller skriva och visste inget om Miss World-tävlingen. När vi berättade att deltagare ville stanna hemma i protest tänkte hon efter noga och sa att hon tyckte de skulle åka i stället, säger italienska EU-parlamentarikern Benedetta della Vedova från Hands off Cain.

Han anser att en bojkott bara skulle gynna de fundamentalistiska muslimerna i landet som anser att tävlingen är omoralisk.

- Det skulle dessutom slå mot Nigerias president Olusegun Obasanjo som själv suttit i dödscell och är emot dödsstraff, säger han.

Bad henne berätta

Hands off Cain kontaktade Sophia Hedmark när de läst att hon ville åka och bad henne att berätta om sin ståndpunkt i EU-parlamentet.

- Jag tänkte att "wow, någon vill höra vad jag har att säga - inte bara att jag ska stå och se snygg ut på scen", säger Sophia Hedmark.

Kommer du att kunna ta upp Aminas fall under tävlingen?

- Jag tänker inte göra någon aktion under finalen men jag tror definitivt att jag kommer att få många tillfällen under den månad vi är i Nigeria. Att stanna hemma är bara att lägga locket på, säger hon.

Kanal 5: Vi kommer inte att sända Miss World-finalen

Jon Hansson