Nya, sexiga Robyn ska ta revansch i USA

”Nu har jag hittat fram till min personlighet”

1 av 3 | Foto: Sara Ringström
Stylist: KARIN ROSENLUND Make up & hår: MAGDALENA ERIXON/Mika’s Kläder från: Burfit, H&M, Whyred samt privata.
RELATIONER

I tre år har det varit tyst om Robin Carlsson.

I stället för att stå på scen och resa jorden runt har hon gått i terapi, hittat tillbaka till sig själv – och åkt tunnelbana.

Förra skivan ”My truth” från 1999 ratades av skivbossarna i USA och släpptes aldrig i Amerika, där hon gjorde succé med första albumet ”Robyn is here”.

Nu är Robin Miriam Carlsson tillbaka för att ta revansch på USA.

Vad har du gjort under de här tre åren då vi inte sett dig?

– Jag har tagit sånglektioner, övat, skrivit låtar, läst mycket. Försökt fylla på batterierna; ibland måste man få nya erfarenheter för att ha något att skriva om.

Det har skrivits att du varit deprimerad och gått i terapi. Vad hände?

– Som ung vuxen person har man mycket tankar om livet, speciellt om man haft ett så hektiskt liv som jag haft. Jag omvärderade vissa saker och tog nya tag. Det viktigaste var att koppla bort andra människors förväntan från mig. Att inte vara så intresserad av resultatet utan vägen dit.

Din första platta släpptes när du var i gymnasieåldern, gick du i gymnasiet?

– Jag har bara gått ut nian. Jag gick på gymnasiet i tre dar. Jag kände att ”det här kommer inte att gå”, jag berättade det för mina föräldrar och de var väldigt skeptiska, de ville att jag skulle gå klart skolan. Men till slut lät de mig hoppa av.

– Jag har missat tre år av att bara vara anonym och ta in en massa information och lära mig saker.

Du har flyttat till en stor femrummare nyligen, varför har du så många rum?

– Jag hade inte tänkt köpa så stor lägenhet, men jag gillade känslan, så då blev det den.

Du har ett lantställe också.

– Det är otroligt skönt att vara på landet. Vi har alltid haft lantställen i släkten och jag är uppväxt med lyxen att vara nära naturen. Min mamma och mormor odlar mycket och så har jag också blivit. Jag och mamma odlade kronärtskockor i somras, och morötter och en massa annat.

Är du vuxen?

– Nja, jag är inte så vuxen än. Jag har ganska mycket kvar att upptäcka i livet. Men jag vet inte om det är så vuxet att ha lantställe. Jag och mina vänner är där och har det skönt mest.

Vid 23 år har Robin Carlsson från Stockholm hunnit ha en Date-doft, varit modell för H&M och tackat nej till ett utvik i Playboy värt en miljon dollar.

Första skivan ”Robyn is here” sålde två miljoner exemplar. Andra skivan ”My thruth” sålde drygt 80 000 exemplar i Sverige.

Inför nya skivan har rubrikerna handlat om Robyns ”nya sexiga stil” och att hon ska bli mer kommersiell nu när hon bytt till samma skivbolag som Britney Spears, N’Sync och Backstreet Boys.

– Det är inte så uttänkt som alla tror. Jag har gjort en platta som jag ville göra och samtidigt ändras min klädstil dag för dag. Ena dan har jag jättestora kläder och andra dan kanske mer bara axlar. Men det är ingen uttänkt strategi att jag ska bli sexig, absolut inte.

– När man blir äldre blir man mer trygg i sig själv. Det är jättekul att folk tycker att jag är sexig men jag kan inte relatera till det.

Hur har du förändrats sedan förra skivan 1999?

– Jag har blivit äldre och upplevt mer och fått nya insikter. Min röst har utvecklats och jag känner mig mer trygg med den. Jag har tagit sånglektioner och nu har min röst ett större register. På första plattan var jag fortfarande nästan ett barn.

– Nu har jag hittat fram till min personlighet. Nu har jag hittat fram till något jag kommer att bygga vidare på till nästa platta.

Robyn gillar David Lynch

Vännerna och pappa om Robyn:

Petter Askegren, kollega och vän

Foto: Åsa Sjöström

Cajsa-Lisa Ejemyr, kollega och vän

Foto: Mats Strand

Wilhelm Carlsson, regissör och pappa

Foto: Åke Ericson

”Känslovärme, naturlighet och sinne för det estetiska”

Viljo Mentu, leg. psykolog och grafolog, analyserar Robin Carlssons handstil.