Trött på singellivet? Nu kan du bli botad

Ny metod tränar bort singelskapet

RELATIONER

Tjejerna i Sex and the city träffar många män, men har svårt att få sina förhållanden att hålla.

Nu lanseras en svensk metod för den som är trött på att vara singel.

Enligt psykologen Eva Rusz Malmberg kan du träna bort ditt singelskap med hjälp av psykoterapi.

Foto: TV 3

I Sverige finns i dag över 700.000 1-personshushåll med kvinnor 18-64 år. Många av dem tycker att singellivet är ensamt, men klarar inte av att förändra sin situation.

- Kvinnor kan få tillbaka sitt självförtroende och dessutom lära sig se sina möjligheter med män på ett bättre sätt. De kan utveckla sin egen kärlek och lära sig ta emot andras, säger Eva Rusz Malmberg, leg psykolog och kognitiv psykoterapeut.

Hon har just avslutat en forskningsrapport i kognitiv psykoterapi som är mer inriktad på att aktivt förändra tankar och beteenden än den traditionella samtalsterapin.

I den undersöker hon singelkvinnor och vilka idéer och tankar som utgör hinder i deras möten med män. Eva menar att om man tänker fel inför flirten eller dejten så gör man också en dålig insats:

- Har du bestämt dig för att du inte duger och ingen vill ha dig innan du går ut på krogen så känner du dig inte glad i kroppen. Då kan du heller inte träffa män. Jag har själv varit singel i 12 år innan jag förra året träffade min make, så jag vet.

Men de dåliga tankarna kan tränas bort, hävdar Eva Rusz Malmberg. Kvinnorna i studien tycker själva att de hittat nya, fungerande handlingsmönster och känner numer förväntan inför möten med män.

Men är verkligen singelskap en psykisk sjukdom?

- Nej men det kan vara ett stressfullt tillstånd om man inte själv har valt det. Då kan singelskapet vara en grogrund för depression och försämrad allmänhälsa. De sju kvinnor som har ingått i min forskning har alla varit snygga, välutbildade och psykiskt friska men tycker att de inte kan träffa en bra man. Sådana tjejer finns det gott om så därför blir mitt nästa projekt att skriva en singelhandbok.

Rätt och fel på dejten

Rätt och fel på krogen

Kicki Norman