Idag åker svenska Sophia till Miss World

Nigerias regering: Vi lovar att rädda Amina

1 av 4 | Foto: Karin Törnblom
Svenska Sophia Hedmark reser till Nigeria idag för att förbereda sig inför skönhetstävlingen.
RELATIONER

Idag åker svenska Miss World-kandidaten Sophia Hedmark till Nigeria för att delta i den omdiskuterade skönhetstävlingen.

Bara några få misser står fast vid sitt beslut att bojkotta galan i protest mot nigerianska Amina Lawals dödsdom.

Samtidigt lovar den nigerianska regeringen att rädda Amina från stening.

Under största säkerhetspådrag anländer under måndagen nästan samtliga 120 skönhetsmisser i Nigeria för att förbereda sig inför Miss World som äger rum den 7 december.

Däribland Sophia Hedmark, Sveriges kandidat, som hela tiden hävdat att hon bäst hjälper den dödsdömda Amina Lawal genom att på plats skapa opinion i världspressen som bevakar skönhetstävlingen.

- Jag tänker inte göra någon aktion under finalen men jag tror definitivt att jag kommer att få många tillfällen under den månad vi är i Nigeria. Att stanna hemma är bara att lägga locket på, har Sophia Hedmark tidigare sagt till Aftonbladet.

Välkomnar misserna

Ett fåtal misser bojkottar evenemanget, bland annat Miss Danmark, Kenya, Schweiz, Österrike och Costa Rica, som protest mot domen mot den 31-åriga nigerianskan. Amina Lawal har själv välkomnat de tävlande:

- Allt kommer att gå bra om det kommer folk från hela världen för att träffa mig, säger hon.

Överklagat

Amina Lawal har dömts att stenas till döds för att hon fött barn utanför äktenskapet, men hennes öde är ännu inte avgjort. Hon har svarat inför en lokal, muslimsk domstol som använder de urgamla sharialagarna som grund för rättssystemet, men har överklagat och inväntar nu en ny dom. Blir hon dömd ännu en gång kan hon överklaga till federal domstol där sharia inte brukas.

Ger vika för opinion

Att den nigerianska regeringen nu lovar att Amina inte kommer att stenas till döds är mycket betydelsefullt och visar hur staten äntligen ger vika för världsopinionen för att upprätthålla hedern.

Här på aftonbladet.se har 208.611 läsare skrivit på en protestlista mot domen som överlämnats på Nigerias ambassad.

– Ingen ska dömas till döden genom stening i Nigeria. Amina Lawal ska inte utsättas för missbruk av hennes rättigheter. Den nigerianska regeringen ska skydda hennes rättigheter, skriver utrikesminister Dubem Onyia i ett pressmeddelande.

Vill bli omvald

Att president Obasanjo tidigare inte velat lägga sig i beror på att han är beroende av muslimernas stöd i nästa val som äger rum inom några månader. Att ingripa i de lokala delstaternas angelägenheter är mycket känsligt.

Regeringen påpekar i pressmeddelandet att den har respekt för domstolarnas oberoende men att det inte kan få gå ut över mänskliga rättigheter.

12 delstater utövar sharia, och fler väntas följa.

Webb-tv:

Läs tidigare artiklar om Amina

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM