”Pappa ringer och är jättefull”

RELATIONER

Med kaxig sexighet sågade hon världens samlade manlighet i låten ”That don’t impress me much”.

Hon är världens bäst säljande kvinnliga soloartist. Enbart senaste albumet ”Come on over” nådde 35 miljoner köpare – naturligtvis rekord.

”Karriären ägnar jag mig åt för skoj skull”, säger Shania Twain.

Men Shania Twain är också en vandrande motsägelse.

Till att börja med är hon påfallande blyg.

Sedan är det ju inte helt vanligt att en countrypopartist är bosatt i Schweiz, gift med en tysk – och dessutom vegetarian.

Mer ”Sound of music” än grillkväll med cowboysen vid prärie-elden.

– Det är ett bra liv. Här kan man åka skidor, cykel, dricka varm choklad, bada i sjöarna. Och undervisningen är bra i skolorna, vilket blir perfekt för min son.

Låten ”Not just a pretty face” på din nya platta ”Up!” – – är rätt feministisk?

– Den är skriven ur ett kvinnligt perspektiv, men jag skulle inte använda ordet feministisk. För de flesta är en feminist någon med ilska och hat mot män – och så känner jag inte alls. Jag var lycklig med att stå barfota och gravid i köket och laga mat. Jag njuter av min husliga sida. Men jag har ett val och det är skillnaden.

– Vad den här låten vill säga är att kvinnor i dag finns i alla yrken och samhällspositioner, men samtidigt är vi stämplade på ett sexistiskt sätt. Jag gillar att vara sexig ibland, fixa ny frisyr och pröva ett annat läppstift. Men att vara kvinna är också allt det vi måste göra och som männen inte går igenom. Vi föder barnen, får hudbristningarna efter förlossningarna, tar hand om barnen, klimakteriet – allt det där. Män slipper det.

– Vi har något att vara stolta över i kvinnligheten. Om man tar den ifrån oss och strippar ner oss med sexism är det inte schyst. Men vissa uppfattar mig säkert som en svengali – en kvinna som använder musiken för att förföra män.

Du har mångmiljonkontrakt med skönhetsmärkena Revlon och Elizabeth Arden. Är skönhet viktigt för dig?

– Jag gillar att titta mig i spegeln och säga ”oooooh”, som de flesta tjejer gör. Men det är inte viktigt. I min vardag går jag ur den fantasin och gör musik och är helt nöjd. Jag är inte en sån som inte kan gå ut utan att tänka på hur de ser ut. Jag kan gå ut på stan utan läppstift och handla med väldigt lite make up på. Jag är nöjd med att vara enkel.

Känner du dig sexig när du tittar på dig själv i spegeln?

– Nej! Jag tar mig inte på så stort allvar? Faktiskt inte (gapskratt).

Hur tänker du kombinera mammaroll och karriär?

– Min son har blivit den jag prioriterar högst. Vi är det viktigaste för varandra. Karriären ägnar jag mig mest åt för skojs skull. Och så länge jag är lycklig privat blir allt roligt.

När du var 21 år omkom din mamma och styvpappa i en bilkrasch och du blev ”mamma” till dina småsyskon. Jämför den moderrollen med att vara mamma till din ettåring Eja.

– Det är en stor skillnad. Mina småbröder var en större utmaning eftersom de var i yngre tonåren. Jag förstod inte ens vad det innebar att vara förälder. Jag var bara storasyrran. Jag lärde mig mycket av det, men jag blev också rädd för föräldraskap efter det. Det var ett alldeles för stort ansvar för någon i min ålder.

– Med Eja är allt så rätt. Det fanns ett utrymme i mitt och min mans liv och så kom han bara. Som det alltid hade varit meningen att det skulle bli så. Så naturligt. Och behagligt.

Din biologiske far övergav familjen när du var liten. Har det påverkat ditt förhållande till din man Robert Lange? Att du håller i honom hårt?

– Vi står väldigt nära varandra. Jag känner ingen sårbarhet med honom alls.

Ni har varit gifta i nio år och jobbar ihop. Är det svårt?

– Nej, att göra musik ihop är väldigt naturligt för oss. Vi gillar att vara tillsammans. Vi har så mycket gemensamt, och det gör det så lätt för oss att arbeta ihop.

– Vi bråkar nästan aldrig, faktiskt.

Han är 16 år äldre än du. Hur tänkte du i början?

– ”Jisses, han är mycket äldre än jag” (skratt)! Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle gifta sig med någon som är så mycket äldre än jag. Men det var inte mer än så. Vi träffades och gifte oss inom sex månader. Det bara slog mig att han var mannen jag skulle leva resten av mitt liv med. Han var en sådan överrasking i mitt liv över huvud taget.

Hobbypsykologerna säger säkert att han är en faders-figur för dig?

– Jag tror inte att han är det. Jag växte upp snabbt så vi passar bra ihop. Jag har varit med om mycket tidigt i mitt liv och hans hjärta är stort och finns i rockmusiken och det håller honom ung.

Du måste vara otroligt rik? Är pengar viktigt för dig?

– Pengar är viktigt. Jag kommer från en bakgrund där jag aldrig hade något och då var det väldigt viktigt – inte minst för att få mat för dagen. Jag kommer ihåg när det var så. Men efter att jag börjat tjäna så mycket att det räckte till mat och husrum och jag inte längre behövde oroa mig har pengarna inte betytt så mycket.

– Jag kan ärligt säga att pengar inte har varit prioriterade i mitt liv sedan dess. Så det är rätt märkligt att jag till sist fick så mycket ändå. Rätt ironiskt faktiskt.

Har du många bilar och hus?

– Jag och min man har sammanlagt tre bilar. Men jag köper aldrig grejer som jag inte behöver. Jag tror inte på att leva i överflöd. Det jag inte använder ger jag bort. Jag samlar inte på mig saker. Jag lägger ärligt talat mer pengar på andra människor än på mig själv.

Umgås du mycket med andra artister?

– Nej, faktiskt inte.

Vem är din närmaste vän i nöjesindustrin?

– Bryan Adams är en god vän och vi ses ofta. Men jag känner honom genom min man. Annars umgås jag inte mycket med folk i musikindustrin för jag har inte tid. Och den tiden jag har över vill jag umgås med mina andra vänner och med min familj.

Har du någon kontakt med din biologiska pappa i dag?

– Nej inte alls. Det har jag aldrig haft. Jag har mött honom tre gånger, åtminstone tror jag att det är tre gånger. Det har varit väldigt korta möten och jag har aldrig lärt känna honom.

– Jag har aldrig känt behovet av att lära känna honom heller. Min mamma och styvfar dog när jag var 21 och inte ens då fick jag ett sånt behov. Det har jag aldrig haft.

Har han försökt komma i kontakt med dig?

– Det har han. Han försökte några gånger, men båda gångerna var han väldigt påverkad – jättefull alltså. Så jag var inte särskilt intresserad av att ha ett samtal med honom.

Shania Eileen Twain

Hon övergavs av sin biologiska pappa, förlorade sin mor i en olycka och blev ”mamma” åt sina småbröder. På lördag uppträder hon inför miljonpublik i svensk tv. Aftonbladet har träffat 37-åriga Shania Twain – världens bäst säljande kvinnliga soloartist.

Dan Panas