Dödsdömda Amina vädjar till Miss World-kandidater: Kom till Nigeria

1 av 2 | Foto: ap
Amina Lawal, här med sin dotter Wasila, är dömd att stenas till döds för otrohet. Domen ska verkställas när hon ammat klart sin dotter.
RELATIONER

ABUJA (TT-AFP)

Den dödsdömda nigerianska kvinnan Amina Lawal, vars öde fått många av kandidaterna i årets Miss World-tävling att vilja bojkotta värdlandet Nigeria, vädjade på tisdagen till de tävlande att komma.

Lawal är mycket glad och tacksam över att kandidaterna engagerat sig i hennes fall, men vill inte att de ska bojkotta tävlingen.

- Jag hörde om hotet om bojkott, men jag tycker att de ska komma eftersom ingenting händer utan Guds vetskap och tillstånd, sade Lawal till journalister i sin advokats trädgård i Abuja.

Lawal kommer från norra delen av Nigeria, där stränga muslimska sharialagar har återinförts, och har dömts till döden genom stening för att ha fött ett barn utan att vara gift.

I måndags landade drygt 80 av Miss World-kandidaterna i Nigeria. Hur många som gjort allvar av sina hot om bojkott var inte helt klart. Arrangörerna sade på måndagen att 92 av de ursprungliga 110 tävlande skulle komma. Enligt tidigare uppgifter har vissa av de kvinnor som höll fast vid sin vägran att åka till Nigeria bytts ut mot mer samarbetsvilliga kandidater.

Organisatörerna av Miss World-tävlingen har valt att tro på nigerianska myndigheters försäkran att domen mot Amina Lawal inte ska verkställas - något som varken hon själv eller hennes advokat har hört något om.

Sveriges skönhetsmiss, Sophia Hedmark, har valt att inte bojkotta evenemanget. På en presskonferens i förra veckan sade hon att hon tror att de tävlande gör mer nytta genom att åka till Nigeria. Hon fick medhåll av Benedetto Della Vedova från organisationen Hands Off Cain, som är mot dödsstraff.

Webb-tv: Miss World-deltagarna

Fler artiklar om Miss World och Amina

TT-AFP