Kim Anderzon, skådespelare: ”Vi har gjort slut många gånger”

RELATIONER
Foto: Mårten Svemark

Är det bra eller dåligt att gå tillbaka till ett ex fast det är slut?

– Det finns inget enkelt svar. En grundsten för en bra relation är ju att man har en dialog. Men om man sedan har pratat klart och väljer att göra slut, övergår ju relationen i något annat. Då tycker jag att det kan vara lika spännande att mötas som vänner eller som älskande par som inte binder varandra i några överenskommelser.

Tror du att man kan ha sex trots att det är slut eller går det på den ene parterns bekostnad?

– Kanske kan det vara så att den ena älskar mer. Jag tror inte att det är någon skillnad mellan kvinnor och män. Jag hävdar att vi inte är så fruktansvärt olika. Det farligaste är när samtalet slutar. Då är det varning! För sitt eget bästa måste man söka hjälp utifrån. För att kunna gå vidare utan taggar och smärtor så måste man reda ut sin relation.

– Jag själv är i en relation sedan 22 år tillbaka. Vi har gjort slut många gånger men har ändå lyckats gå vidare. När det har varit slut har det gällt allt från timmar upp till några dagar, men vi har alltid valt varandra igen. Jag tror att det beror att vi hela tiden har en dialog. Vi har alltid valt att arbeta och göra något konkret. Nu har vi bestämt oss för resten av livet. Jag känner en oerhörd kärlek till min man. Kanske att det till och med skulle vara roligt att vara gift!

– En relation är ett projekt. Det blir inte ”bättre” med någon annan, för man tar ju med sig hela bagaget. Vill man vara med varandra så får man jobba på det. Även om det tar hela livet. Det är klart att det är mycket lättare att göra slut och gå därifrån. I dag är vi utbytbara på ett alldeles för lättvindigt sätt.

En del säger att kvinnor har sex med sitt ex för att få ömhet, och män har det för att få sig ett ligg.

– Jag har en devis: ”Män behöver sex för att må bra, kvinnor behöver må bra för att ha sex.” Så tror jag att det är i en relation. Men sedan kan man ju söka älskog för stunden, i ren frustration och även om man inte mår bra.