Almanackan styr vårt sexliv

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGE
myspys - men inte alla dagar Svenskarna är regelbundna i sina sexvanor visar en ny kartläggning. Mest sexuell aktivitet sker under lördagar. Under kvällstid är det fredag kväll som gäller.
RELATIONER

Fredagkväll efter middag och tv - då har svenskarna sex.

Tråkigt och inrutat?

- Nej, folk har helt enkelt inte tid annars, säger sexologen Katerina Janouch.

Nu har svenskarnas sexliv kartlagts i detalj. Fram har kommit att vi allt som oftast har sex efter att ha ätit middag och tittat på tv på fredagskvällen.

- Vi är väldigt ansträngda och måste planera för sex. Men det behöver inte vara dåligt bara för att det är inrutat, slår sexologen Katerina Janouch fast.

Det är Pfizer/Viagra som står för kartläggningen. De som svarat på frågorna lever i parförhållanden på olika håll i landet och är alla över 30 år. Regelbundenheten i sexvanorna framstår klart i undersökningen.

Sex på morgonen

Svenskarna har vanligen samlag på kvällen, framför allt då fredag kväll.

Men lördag är ändå den dag som används mest till sex, eftersom många passar på att ha en kärleksstund på morgonen.

- Rutinen måste inte vara ospännande. Men den får inte bli för fast, man måste vara flexibel, säger Katerina Janouch.

Hennes råd till dem som tycker att det gått för mycket rutin i kärlekslivet är att byta plats och tidpunkt.

- Våga frikoppla er från sängen. Och ha sex på morgonen i stället för kvällen. Då är man utvilad, dessutom har man högre hormonnivåer i blodet och man kanske har drömt något sexigt. Det kan vara mer spännande eftersom det inte är helt förväntat att ha sex på morgonen.

Först tv - sen sex

I undersökningen har de tillfrågade fått svara på vad de oftast gör innan de har samlag med sin partner. Allra vanligast är att man ser på tv. Därefter kommer svaret att man äter middag. Sju procent säger att man sover innan. Fem procent badar eller duschar. Fyra procent dricker alkohol, oftast är det då männen som gör det.

Så har vi sex:

Kajsa Hallberg