– Varför har smink så stor betydelse?

Susanne Ljung chattade med läsarna om skönhet och smink

RELATIONER

Susanne Ljung är aktuell med boken ”Susanne Ljungs Stora bok om skönhet”. Läs hennes svar på läsarnas egna frågor.

Sanna säger: Vad är det som är inne i höst när det gäller smink?

Susanne Ljung säger: Jag tycker inte att man kan säga vad som är inne och ute idag. Man ska gå efter sin egen smak. Måste jag säga något så blir det lila som färg, men det passar inte på alla.

ylva säger: En sminkgrej som du inte kan leva utan?

Susanne Ljung säger: bra hudkräm utan nån som helst tvekan. Och mascara.

Cathrine säger: Hej! Jag har alla möjliga problem med min hy: blandad hy = torr men ändå fet, stora bölder ibland etc..Men det som är värst är mina pigmentfläckar jag fått efter ihärdig solning. Skulle du rekommendera aha-behandling? Hjälper det?

Susanne Ljung säger: Nej, det skulle jag verkligen itne rekommendera. Mitt absolut bästa tips är att uppsöka en legitmerad och duktig dermatolog. För om man håller på för mycket med sin hy om man har problem så kan det bli värre om man använder för starka produkter. Ofta har man för mycket grejer i ansiktet när man borde ha mindre.

Jessicka säger: Ser du kroppsmodifikation (tatuering, piercing mm.) som en form av skönhet?

Susanne Ljung säger: På sätt och vis, men det är inte vad jag är intresserad av eller skriver om. Det är ett uttryckssätt.

Jerker säger: Varför har smink så stor betydelse?? Vad tror du??

Susanne Ljung säger: För att smink har hängt med sen tidernas begynnelse. Det ar alltid varit ett sätt att försköna sig. Idag är smink så tillgängligt för så många. Det är en drift vi har - att pynta oss.

kajsa säger: Var under ögat lägger man kajal?

Susanne Ljung säger: Riktig kajal lägger man "i" ögat strax innanför underfransarna (så nära ögat man kan komma) eller tätt intill övre fransraden.

Aennil säger: Vilket är ditt favorit"märke"?

Susanne Ljung säger: Det beror på vilken produkt det gäller. Hudkräm köper jag från typ Estée Lauder, stora välrenommerade företag. annat smink går jag gärna i mindre butiker och väljer udda märken. Jag tycker om att prova mig fram. Bästa foundation gör Laura Mercier.

I säger: har hört att det är bra att "låta hyn vila" då och då och INTE sminka sig överhuvudtaget? Stämmer det? Själv får jag lätt finnig hy om jag gör det...

Susanne Ljung säger: det viktigaste är att man använder produkter som inte sliter på huden, dvs tar bort hudens naturligt skyddande lager. Har man rätt grejer kan man sminka sig varje dag. Felet många gör är att använda för starka produkter vid rengöringen. De torkar ut och förstör huden.

Mari säger: Har du något bra tips på billig bra underlagscreame, som sitter bra och gör huden matt?

Susanne Ljung säger: Nej, det svra med att rekommndera saker är att jag inte vet vilken hudtyp du har. För att hitta en bra och billig produkt i allmänhet skulle jag börja leta bland L'oréal och RoC.

Jeremy säger: Vet du om det finns det något speciellt smink för killar?

Susanne Ljung säger: ja, det gör det. Clarince har precis lancerat en ny serie t. ex. Clinique finns också. Egentligen är det ingen större skillnad på produkterna. Det handlar mest om hudvård för killar.

namn säger: har sett dej i studio pop. hur stort inflytande tycker du musik har på trender inom skönhet, smink och mode?

Susanne Ljung säger: Ganska mycket tror jag. Eftersom alla som håller på med skönhet, smink och mode tittar på videor och musik som vi andra så blir de inspirerade av det.

Cyrinda säger: är ögonfransböjare bra eller förstör de fransarna?

Susanne Ljung säger: Det är en otroligt bra produkt. Men det gäller att hitta en som inte sliter och nyps. Med en ögonfransböjare behöver man egentligen ingen mascara.

Telli säger: Rekommendationer på "Brun utan Sol" - krämer??

Susanne Ljung säger: De flesta är snarlika varandra. Det är ingen större skillnad. Men det finns ett extrabra märke som heter Saint Tropez. Finns inte överallt dock.

adde säger: hejsan!

Jag är en kille som är alltid svart under ögonen. Hur ska jag göra för att dölja dem

Susanne Ljung säger: Skaffa en concealer. En som nästan inte syns men som fungerar är lite dyr men värt sitt pris. Touche Eclat.

Mikaela säger: Vad ska man ha för färger om man är brunett och har bruna ögon?

Susanne Ljung säger: Det är mycket enkelt. Du ska ta de färger du gillar. De färger man gillar passar oftast. Det finns inga måsten längre. Lek och prova dig fram.

Mattis säger: haqllå!!!! vilken är den bästa hårfägen?

Susanne Ljung säger: Det har jag ingen susning om. Hår ingår inte i mitt kunskapsregister.

namn säger: vilken trend inom smink har du tyckt värst om?

Susanne Ljung säger: Jag måste nog säga 80-tal med rouge-rally-streck på kinderna. Och tjock foundation som syns är inte snyggt.

Pj säger: hur ställer du dej till att smink testas på djur??

Susanne Ljung säger: Nej, det ska det itne alls göras. Det är jag emot. Men smink testas inte på djur längre. Inget företag skulle riskera sitt rykte genom att prova på djur. Nu testar man på konstgjord hud.

Jossan säger: Tycker du att det finns någon åldersgräns för att sminka sig?

Susanne Ljung säger: Absolut inte. Möjligtvis neråt i åldrarna men egentligen inte.

helen säger: hej hur kan sminket hålla länge?

Susanne Ljung säger: Det finns inget trick. Mascara och hudkrämer ska man använda så fort som möjligt. De ska inte stå. Hudkrämer blir inte bättre av att stå i kylen. Det enda som blir bättre av att stå i kylen är dofter. Det kan vara skönt att ha ansiktsvattnet kallt men det håller inte bättre. det bästa är at vårda dem väl. Skruva på locket och inte gegga med fingrarna i för mycket så det kommer baciller i.

kalle säger: Hur mycket smink använder du själv, Susanne?

Susanne Ljung säger: Ganska mycket eftersom jag provar så mycket. Jag har en grundgarderob som består av ungefär tio grejer. Hudkräm, foundation, fuktkräm, concealer, eyeliner, ögonskugga, mascara, läppgrejer och eventuellt puder och någon förhöjande produkt av annat slag. Jag vill tacka för intresset och att det bästa man kan göra är när man shoppar smink: Våga fråga, våga be om prov och ta tid och ha tålamod när ni letar fram er grej. Våga ställ krav. Var en kritisk konsument.