”Därför föredrar jag norska”

Maria Bonnevie chattade med läsarna

RELATIONER

Prisbelönta skådespelerskan Maria Bonnevie har spelat mot världsstjärnor som Gérard Depardieu.

Men drömmotspelaren är en norrman.

Det avslöjade hon när hon chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Här är hela chattet.

Foto: Börje Thuresson

wzzzzzup säger: Hur gammal var du när du blev skådis?

Maria Bonnevie säger: Min första film gjorde jag när jag var 16. Det var en isländsk vikingafilm. Fast då kunde jag nog inte kalla mig skådespelare. Nu har jag fyra års utbildning, men är inte alltid det som krävs för att vara en bra skådis.

Ninni säger: Är det jobbigt att vara ihop med en skådespelare - du är ju ihop med Mikael Persbrant?

Maria Bonnevie säger: Det är bra att vara ihop med en skådespelare. För vi kan nog lättare förstå varandra. Ibland ses vi inte så ofta och det kan vara jobbigt. Men vi älskar båda det vi håller på med så så måste det vara.

Dina säger: Vad tycker du om din rollfigur Dina som person?

Maria Bonnevie säger: Det tog tid för mig att lära känna Dina. Jag läste boken om och om igen. Och efter ett tag började jag förstå henne och då också tycka om henne. Dina har inspirerat mig och jag tänker ofta på henne i mitt eget liv. Hon följer sina instinkter och är en ärlig person. Jag kan försvara allt hon gör.

Kenta H säger: Hur lång tid tar det att kliva i och ur en rollfigur?

Maria Bonnevie säger: Det är olika från roll till roll. När jag har varit klar med en film är jag ofta tom och efter ett tag ledsen. Det är konstigt att skiljas från dom man jobbat med, och historien och rollen. Jag har nog inte riktigt släppt Dina än.

AnnelieStar säger: Vilken film som du varit med i är du mest stolt över?

Maria Bonnevie säger: Det är svårt att svara på. Jag är stolt över de filmer jag varit med i på olika sätt. Men för mig som skådespelare var Dina en stor utmaning som har betytt speciellt mycket.

AnnelieStar säger: Vad skulle du jobba med om du inte var skådespelerska?

Maria Bonnevie säger: När jag var yngre ville jag bli barnmorska. Men jag tyckte inte om skolan, så det kommer jag nog aldrig bli. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte var skådespelare.

qanden säger: Vem är din favorit bland Astrid Lindgrens figurer?

Maria Bonnevie säger: Vilken kul fråga! När jag var liten älskade jag Astrid Lindgren. Jag läste alla hennes böcker hemma i Norge. Det är svårt att säga någon favorit men det blir nog Pippi, Emil eller Ronja.

Oliver säger: Hej! Rekomenderar du filmen? På vilket sätt var den annorlunda att spela in? Du gör ett bra jobb - och så är du snygg också!

Maria Bonnevie säger: Ja, jag rekommenderar filmen. Det är en speciell berättelse i vår tid. Den handlar om stora frågor vilket jag tror är viktigt. För mig har den betytt mycket, därför säger jag det här. Livet är kort! Jag filmade i 60 dagar utan nästan någon ledighet, det var tufft. Sedan var det också på engelska vilket inte gjorde det hela lättare. Vi filmade på Kjärringöy som är det vackraste ställe jag varit på. Och tack för komplimangen.

Gunvald säger: Är Mikael lika hård privat som i Beck?

Maria Bonnevie säger: Gunvald har väl många sidor precis som Micke.

Ella säger: HUr tycker du det är att leva som skådespelerska? Är det kändislivet mycket skitsnack eller något som du trivs i? Har det fört med sig nackdelar?

Maria Bonnevie säger: Jag har inget att jämföra med just nu. Mitt liv är såhär och kanske kommer det att ändras. Enda nackdelen är att jag ibland inte har så mycket tid till mitt eget liv. Det är klart att jag får höra mycket åsikter jämt och ibland är det jobbigt för att det kostar mycket och betyder mycket. Men det är en naturlig del av det som man väljer och jag börjar få ganska mycket skinn på näsan.

Ninni säger: Kommer du att filma med Ingmar bergman?

Maria Bonnevie säger: Nej, det tror jag inte.

Kenth H säger: Har du några "drömmotspelare eller drömmedspelare?

Maria Bonnevie säger: Jag filmade med en norsk skådespelare i en norsk film som heter Himmelfall. Han heter Kristoffer Joner, honom skulle jag gärna vilja jobba med igen. Fast jag tror nog att nästan alla jag jobbat med är mina drömmedspelare. I exempelvis Dina, där hade jag fantastiska medspelare. Jag vet inte vad jag hade gjort utan dem.

rose säger: Känner du dig mer norsk än svensk?

Maria Bonnevie säger: Ja. Jag är norsk, är uppvuxen där och gillar mer och mer att prata norska.

qanden säger: Hör filmerna "I am Dina" och den kommande "I am David" ihop på nåt sätt?

Maria Bonnevie säger: Ha ha. Det där har jag skrattat mycket åt. Det är en tillfällighet.

Gretchen säger: Hej Maria! Jag såg dig i en föreställning på Scenskolan, i en modern pjäs. Du var jättebra där, är du inte sugen på att vara med i en modern pjäs utanför Dramaten?

Maria Bonnevie säger: Joooooo. Helt sant. Det vore jättekul.

Lightguy säger: Vad har du för utbildning?

Maria Bonnevie säger: Fyra års teaterskola.

Nora säger: Vilken teaterroll är du mest stolt över att ha gestaltat?

Maria Bonnevie säger: Det är svårt att säga. Teater är svårt, kanske Irina i Tre systrar.

Dani säger: Vad är det bästa du har gjort i ditt liv?

Maria Bonnevie säger: Den frågan måste jag tänka på i flera dagar. Vi får prata om det en annan gång.

aftonbladet.se