Minst 50 döda i Miss World-kravaller

Muslimsk protest - tio kyrkor nedbrända

RELATIONER

LAGOS

Minst 50 människor har dödats och många fler skadats i våldsamma kravaller i Kaduna i norra Nigeria på torsdagen.

Flera kyrkor har bränts ner.

I centrum för oroligheterna står skönhetstävlingen Miss World.

De muslimska kravallerna i Kaduna i norra Nigeria väckte på torsdagen skräck för en upprepning av våldet i samma stad för två år sedan. Då dödades minst 2 000 människor.

Minst tio kyrkor har bränts ner. Över 50 människor rapporterades på torsdagen döda och många fler skadade.

I centrum för oroligheterna står skönhetstävlingen Miss World, som hålls i Nigerias huvudstad Abuja med final den 7 december. De cirka 90 misserna, bland dem Sveriges representant Sophia Hedmark, satt under torsdagen väl bevakade på ett lyxhotell i Abuja, cirka tio mil söder om Kaduna.

Flera kandidater har vägrat åka till Nigeria i protest mot att muslimska domstolar har dömt kvinnor till stening för påstådda brott.

Religiöst nit

Muslimerna har retat sig på tävlingen och framför allt på tidningen This Day, som hävdat att profeten Muhammed skulle ha velat gifta sig med en av skönheterna om han levde i dag. Fyllda av rasande religiöst nit brände muslimska ungdomar i onsdags ner This Days redaktion i Kaduna.

De troende är också upprörda över att tävlingen hålls under fastemånaden ramadan.

- Där jag står nu ser jag en kyrka brinna i området Malali-Badarawa, sade ett ögonvittne i Kaduna i telefon till Reuters.

Tio brända kyrkor

- Jag har räknat inte mindre än tio brända kyrkor. Jag har sett och filmat två döda på gatan.

Utegångsförbud har införts nattetid i staden och soldater har kommenderats ut för att hjälpa poliserna att få bukt med oroligheterna.

Shehu Sani från Medborgarrättskongressen, som sett de två döda, sade att de var sönderbrända och fulla av knivhugg. Brinnande bildäck blockerade stadens gator, sade Shehu Sani i telefon.

Alla skolor, kontor och butiker har stängts, meddelade stadshuset i Kaduna.

På fredagen ska Miss World-kandidaterna resa söderut till oljehamnen Port Harcourt, en betryggande kristen del av Nigeria, för en modevisning.

TT-Reuters , AP , aftonbladet.se