Kärlekens 7 dödssynder

Undvik fällorna och rädda relationen

1 av 8
1. I American beauty lever Kevin Spacey och Annette Bening i ett kylslaget äktenskap där ingen vågar visa något av den värme de har inom sig. Och ännu mindre sina egna behov av kärlek.
RELATIONER

De sju dödssynderna står för de synder människan gör mot Gud och som är så allvarliga att de leder till evig död.

Dit hör högmod, girighet, frosseri, avund, vrede, lust och lättja.

Men det finns andra dödssynder också, sådana som knäcker kärleksförhållanden, i värsta fall för evigt.

I kärleksskuggans dal, bland Amors brutna pilar lurar de sju dödssynderna för relationer.

Så känner du igen dem:

1. Kyla/likgiltighet

Det börjar med att man inte smeker längre, man klappar, lite tafatt. edan slutar man att kyssas när man ligger med varandra, viker åt sidan när man passerar varann i badrummet, kramas inte vare sig när man går eller kommer hem. Ett mönster etableras: hon går och lägger sig med barnet och somnar medan han sitter uppe och tittar på tv. Så kommer kylan krypande, den tränger in i alla öppningar och dödar långsamt men säkert kärleken. Det har gjorts hemska experiment som visar att spädbarn som inte lyfts upp i famnen kan dö av sorg och kärleken mellan två vuxna dör också av brist på fysisk beröring. Man kan hålla känslan ifrån sig genom att jobba, umgås med vänner, krama sina barn, men i längden kan inte ens det hejda längtan efter en ny förälskelse.

2. Trolöshet

Lägg inte alla ägg i en korg. Gardera dig. Det blir allt vanligare med kostnadskalkyler, även när det gäller känslor. Att öppna sig helt för en annan människa kan ju kosta för mycket. Det finns det inte råd till. Vem har råd att tappa fotfästet och drabbas av den stora smärtan och besvikelsen, som kanske tar år att läka? Nej, då är det mer lockande med trolöshet. Antingen är man direkt fysiskt otrogen (tidningar skriver inte längre ”om du är otrogen” i artiklar om otrohet utan ”när du är otrogen” eller ”så är vi otrogna”...), eller också använder man sig av avståndsförälskelser, spelpjäser i sitt inre som kan bytas vid behov. Otroheten håller på att bli allt mer normaliserad, en ”naturlig” del av kärlekslivet. Vilket den inte är om man inte har väldigt små ambitioner.

3. Törst

Ingen synd i sig kanske, men här innefattas all sorts missbruk; att egga drifter som konkurrerar med relationen vare sig det handlar om alkohol, droger, spel, besatt chattande på nätet eller porrsurfande. När resan till Paris får ställas in för att han spelat bort pengarna på Solvalla, när hon blir packad på varje familjemiddag och hånglar med servitören på förlovningen, när hon vaknar på natten klockan fyra och ertappar honom vid datorn och sökningen ”big tits”, så är det utför som gäller för förhållandet. Det finns galenskap för två, folie à deux, och det finns de som hänger med en missbrukare ut och in genom helevetsportarna, uthärdar länge, men det är inte längre kärlek.

4. Egoism

Att satsa på sig själv, ta för sig och ha som överordnad linje att förverkliga sina egna möjligheter kan bli väldigt fel när det handlar om relationer. Kärlek lever av ömsesidighet, både ett jag och ett du, som ska synas och se, som först smälter ihop i passion och sedan lär sig leva tillsammans. Så förbannat krävande. Att verkligen satsa, att älska en annan människa kanske inte ”passar in” i ens liv, just nu, när man ska satsa på karriär eller konstnärskap och hellre behöver en vårdarinna, eller en fadersgestalt som försörjer en medan man skaffar barn och pluggar. Eller en ung älskare/älskarinna som ger status och smickrar fåfängan, en som sedan går vidare med sitt liv. Och då står man där.

5. Brådska

Utbrändhetsboomen kräver sin tribut även av kärleken. På jobben är arbetstakten uppskruvad, man käkar lunch vid skrivbordet och hinner inte fika. Bråttom på morgonen med barnen till dagis, bråttom att hinna hämta, laga mat, plocka undan, läsa läxor, tvätta och ta igen det jobb man ändå inte hann med på dan. Och ständig oro för pengar. ”Kan vi ta det kort. Jag är rätt stressad” är standard när någon ringer. Även när det är ens man eller fru. Bråttomheten sätter sig i själen och kroppen. Vem orkar läsa dikter högt vid levande ljus en tisdag? Vem hinner med att köpa rosor? Rutinmässiga snabbknull där man trycker på de rätta zonerna för att få sova så fort som möjligt är inte vad som avsågs med ”skynda att älska”.

6. Våld

Att ta för hårt i den andra, både med kropp och ord, handlar om att inte tåla det mjuka och skyddslösa. Det fysiska våldet står män för till en avgörande del, det verbala våldet är mer jämställt, och ordet ”hora” eller ”din jävla idiot” kommer för alltid att bli hängande i luften mellan er, hur många förlåt- och försoningssamlag ni än har. Att försöka kontrollera den andra med våldsamma, upprörda scener är att låta utvecklingen gå i baklås. Att brusa upp och använda sin aggressivitet för att tukta och kontrollera och för att testa hur mycket den andra tål, hur mycket han eller hon står ut med kommer på sikt att leda till säker död för förhållandet. Upptrappad svartsjuka ingår ofta i den här dödssynden. Meningar som: ”Vad tänker du på?” som i början av förhållandet var en välkommen kärleksfråga upplevs nu som ett piskrapp.

7. Lögn

Det är inte vita lögner det handlar om, utan lögnen som system, lögnen som metod, lögnen som kanske började trevande och spontant men nu kommer automatiskt. Man ljuger ihop luftslott, ekonomi det inte finns täckning för och intar en omväxlande image. Förklaringen till ett sådant beteende ligger bland annat i att ett sådant sätt får pluspoäng i ett konsumtionssamhälle som vårt: ytligheten, materiell framgång och status premieras. Men kärleken kräver ju möte, dialog och blottläggning. En person som alltid ägnar sig åt rollspel, sken och lögn kan vara fantastisk, kreativ och spännande, men väldigt svår att älska. Det är dessutom ansträngande att ljuga, därför blir det mindre och mindre kvar åt kärleken.

Åsa Mattsson