Läkare varnar: rynksprutan kan vara farlig

”Botox kan ge skador på lång sikt”

RELATIONER

Rynksprutan Botox användes för något år sedan bara av kändisar och rika hollywooddamer.

Idag är medlet storsäljare på svenska skönhetssalonger.

Nu går en läkare ut och varnar för långsiktiga skador.

Foto: Peter Knopp
Botox injiceras i musklerna kring ögonen och i pannan.

Botox blev först känt som kändisarnas favoritvapen mot rynkor. Madonna, Tom Cruise och Liz Hurley är exempel på stjärnor som valt att injicera medlet i musklerna kring ögonen och i pannan.

Men sedan företaget Allergan, som tillverkar Botox, fick grönt ljus för att marknadsföra sin produkt har användningen ökat explosionsartat. Idag säljs medlet i över 70 länder.

Förlamande

Botox är egentligen ett dödligt nervgift som tidigare använts som kemiskt vapen. Skönhetspreparatet uppges dock vara ofarligt eftersom det innehåller så små mänger toxin.

Giftet förlamar musklerna det injiceras i, tar bort rynkor och förhindrar nya att uppstå under en kortare tid. Efter fyra till sex månader måste användaren göra en ny injektion.

Kan vara farligt

Hittills har få biverkningar rapporterats. Men nu väljer en brittisk läkare att varna för preparatet. Biverkningarna har hittills varit få, men en överdos av nervgiftet skulle till exempel kunna förlama andningsorganen, menar han.

– I societetskretsar, där det anordnas så kallade botox-fester där gästen bjuds på champagne till rynksprutan, är det lätt att glömma bort att det är nervgift man får insprutat och att dess långsiktiga konsekvenser inte är kända, säger Peter Misra på brittiska sjukhuset National Hospital for Neurology and Neurosurgery, till BBC News.

”Finns alltid en risk”

En taleskvinna för Allergan menar att det inte finns grund för oro:

– Det finns inga bevis för att det skulle ge några skador på längre sikt. Precis som med alla andra läkemedel så finns det alltid risk för biverkningar. Men de vi känner till är ofarliga och går snabbt över, säger hon till BBC.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM