Kvinnan kallades för idiot - i rätten

”Kränkande förhören måste stoppas”

RELATIONER

En andra kränkning för kvinnan.

Så beskrivs rättegången mot de män som misstänks ha kidnappat en kvinna och tvingat henne leva som sexslav.

Männens vänner anklagas för att medvetet försökt förstöra rättegången – och försvaret för smutskastning.

I dag fortsatte den uppmärksammade rättegången i Västerås tingsrätt. Den beskrivs som en andra kränkning och aftonbladet.se har talat med huvudaktörerna.

”Drogades med kokain”

Förhandlingen hålls mot de tre män som – i olika grader – misstänks ha deltagit i kidnappningen av en kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan har själv berättat att hon drogades med kokain och fördes till en lägenhet i ett hyreshus i Västerås. Där ska hon under fem dagar ha utsatts för grova övergrepp och tvingats sälja sig till minst 15 män.

Rättegången som nu hålls i Västerås tingsrätt får stark kritik av flera inblandade.

- Jag har aldrig varit med om en så här stökig rättegång, säger Ragna Ihrelius, kriminalinspektör vid Västeråspolisen, till aftonbladet.se.

Hon är en av flera poliser – både uniformerade och civilklädda – som övervakar rättegången. De har sett hur kvinnan utsatts för psykningar och hån och åhörare har tvingats lämna rättssalen på deras inrådan.

Kallades för subba

Åhörare har placerat sig så att kvinnan skulle se dem och sedan stirrat på henne. En person kallade kvinnan för ”subba”, bad henne att tala högre och skakade på huvudet.

- Det är inte sådant man ska behöva höra i en rättssal. Själva rättegången är redan jobbig som sådan, säger Ragna Ihrelius.

Kammaråklagare Peter Eklund är inne på samma linje.

- Principiellt är det fel att den målsägande utsätts hårt och inte de tilltalade. Hon utsätts två gånger. Dels ska hon genomlida brottet och dels ska hon göra det i rätten.

Polis och åklagaren gjorde tidigt bedömningen att kvinnan är hotad. En av de misstänkta anklagas dessutom för övergrepp i rättssak.

”Släkt och vänner på första parkett”

- Kvinnan lever under en stark press och hotbild. De tilltalade har släkt och vänner som sitter på första parkett och söker ögonkontakt och försöker påverka henne, säger Peter Eklund.

Advokat Maria Wilhelmsson som biträder kvinnan.

- Flera av de som var närvarande i början av rättegången mer eller mindre psykade henne så att hon inte vågade prata, säger hon.

- Hon mår inte bra av det här. Men hon är fantastisk stark som klarat av det och berätta på ett sådant sätt som hon gjort.

Kritik riktas även mot männens försvarare. Maria Wilhelmsson menar att frågorna varit onödigt hårda att handlat för mycket om kvinnans person och sexliv – och talar om smutskastning.

- Man behöver inte ställa frågor på ett sätt som förnedrar henne. Det har varit hårt både från de tilltalade och från vissa delar av försvaret.

Kammaråklagare Peter Eklund är inne på samma linje.

- Vissa frågor måste ställas. Men man kan ställa dem på ett sätt som inte är hånfullt eller nedlåtande. Det tycker jag var fel.

Advokat förvånad över uppståndelsen

Advokat Thomas Martinsson är dock förvånad över uppståndelsen i media.

- Första gången någon frågade om det här trodde jag det var ett skämt. De åhörare som senare inte fick närvara gjorde inget som vare sig rätten eller aktörerna lade märke till, säger Thomas Martinsson.

Han upprörs över att kritiken att frågorna skulle vara onödiga eller hårda.

- Jag har varit med om rättegångar där man ansatt målsäganden betydligt hårdare. Ingen fråga har bedömts vara vid sidan om det relevanta, säger han.

Thomas Martinsson säger att han inte skulle fullfölja sitt uppdrag som försvarare om han inte granskade den viktigaste bevisningen – kvinnans egen berättelse.

- Om man har uppfattningen att det är klart och att det bara är att avkunna en fällande dom så kan man tycka att det är oförskämt att man ifrågasätter målsägandens trovärdighet. Men då tror jag vi är på väg åt fel håll, säger Thomas Martinsson.

Så säger lagen

Läs mer

Mattias Lundell