Grinig, trött och hungrig?

Experttips i ny bok: Så håller du dig mätt och glad hela dagen

RELATIONER

Varning! Den här boken kan göra dig mätt och glad hela dagen!

Så står det på omslaget till nya recept- och inspirationsboken Lilla Lunchlådan.

– Genom att laga sin egen lunch slipper man komma tillbaka från restaurangen och känna sig irriterad, sur, fet och 85 kronor fattigare, säger författaren Annica Triberg.

Lilla Lunchlådan ges ut av Ordupplaget.

Att ta med lunchlåda till jobbet är godare, nyttigare och billigare. Inte minst roligare, menar journalisten och författaren Annica Triberg. Tillsammans med matskribenten Liselotte Forslin bjuder hon på nyttiga, roliga recept blandat med syndiga mellanmål i den nya boken Lilla Lunchlådan.

– Det är ingen bantarbok. Det handlar om hur man äter rätt så att man orkar hela dagen. Boken innehåller såväl nyckelhålsmärkta måltider som smaskiga muffins och energybars. Det ska vara roligt också, säger hon.

Lunchrestaurangerna luras ofta med mat som ser nyttig ut. I själva verket är det mesta indränkt i fett, enligt Annica Triberg, som passar på att avslöja matmyterna. Till exempel den om att sallader och pajer alltid är nyttiga:

– ”Jag åt bara en sallad till lunch” är en typisk kommentar. Men sallader och pajer med oliver, dressing, ost och smör på brödet är förrädiska. Då kan man lika gärna äta kött eller något annat som man klarar sig på.

”Jag sparar mig till middagen”

Dessutom tror sig många tjejer vara smarta genom att ”spara sig till senare”. Men det blir omvänd effekt.

– På eftermiddagen när blodsockernivån gått ner blir det ett desperat besök i godisbutiken istället. Att ”spara sig” till middagen är bara dumt. Det är på dagen vi behöver mat som mest.

Varför slarvar vi med just lunchen?

– Tjejer utnyttjar tiden till så mycket annat. Vi ska uträtta ärenden, barnen ska ha nya vinterkängor och vi vill hem så tidigt som möjligt så vi hinner fixa middagen, säger Annica Triberg.

Socialt

Genom att laga sin egen mat får du mer kontroll. Det är dessutom mycket trevligare, tycker hon:

– Man kan göra det till en social grej. På ett kontor i Stockholm jobbar ett gäng på fem tjejer. De som turas om att laga mat och alla tycker att det känns som om de blir bjudna på lunch fyra dagar i veckan.

Här tipsar Annica Triberg om fler sätt att göra lunchlådan roligare att laga till:

Tänk på att maten ska tåla att värmas ihop. En monteringsfärdig lunch kan vara att föredra.

Välj mat med olika konsistens, något hårt som knaprar och något mjukt för att undvika ”barnmatskänslan”.

Mat är lätt att förvandla. När du steker kycklingbröst, lägg ett åt sidan på en gång så kommer det inte kännas som en gammal rest när du ska förbereda lunchen. Du kommer bara känna dig glad över att du var så smart.

Kolla in läckra recept och bilder ur Lilla Lunchlådan på Aftonbladets bokklubb

Hanna Blanksvärd