Tusentals på flykt i Sverige

Mona, 23: Jag kan inte gå till polisen ens om jag blir våldtagen

RELATIONER

Hon trodde att hon kommit till landet där kvinnor är fria.

Men Mona, 23, skilde sig och har tvingats gå under jorden för att inte bli skickad tillbaka till Iran.

I dag jobbar hon för 40 kronor i timmen för att överleva.

Foto: Pernilla Wahlman
hon bor i ingenmansland Mona, 23, gömmer sig på fyra olika adresser i en stad i södra Sverige. För att försörja sig arbetar hon svart på två restauranger. - Det känns som om jag förlorat flera år av mitt liv, säger hon. Om Mona skickas tillbaka till sitt hemland Iran riskerar hon att bli utstött av sin släkt.

För några år sedan kom hon till Sverige. Hon skulle gifta sig med en iransk man som hennes föräldrar valt ut. Men efter månader av misshandel och våldtäkter så lämnade hon honom.

När hon senare fick beslutet om utvisning blev hon chockad och gjorde ett självmordsförsök. Sedan snart två år lever hon gömd i en stad i södra Sverige.

Får ingen hjälp

Hon lever i ett ingenmansland. I Iran hade hon ingen frihet och fick inte ens träffa vänner. I Sverige har hon inga rättigheter och vågar inte skaffa vänner. Hon får inget vitt jobb, inget socialbidrag, hon kan inte studera. Ändå kan hon bra svenska sedan hon pluggade några månader.

- Nu har jag svartjobb på ett par restauranger. Arbetsdagarna är tio timmar och jag tjänar 40 kronor i timmen. Jag kan inte vara sjuk, och chefen klagar när jag är trött.

Chefen ville ha sex

På en tidigare arbetsplats förstod chefen att Mona levde gömd, och försökte få henne att ha sex med honom. Hon slutade direkt.

- Jag känner mig så utlämnad - jag vet att jag inte kan gå till polisen ens om jag blir våldtagen.

Nu flyttar Mona mellan tre olika bekanta, ibland till en fjärde. Hon måste få ihop ungefär 5 000 kronor till hyra och mat, och lite kläder.

När vi träffas är det bitande kallt. Mona går i höstskor som hon haft länge.

”Jag blir utstött i Iran”

- Jag vill bara leva som vanliga människor. Gå i skolan, ha en lägenhet. När jag ser andra i min ålder tycker jag att de verkar så glada" själv känner jag mig gammal.

Snart ska Mona söka uppehållstillstånd igen. Hon kan inte tänka sig att åka tillbaka till Iran:

- Jag blir utstött eftersom jag är skild. Mina bröder har lyssnat på min exman som kallat mig hora. De skulle kunna döda mig.

Fotnot: Mona är ett fingerat namn.

Så förföljs kvinnor

Runt 4 500 kvinnor och barn lever gömda i Sverige. De är ständigt rädda för att skickas tillbaka till förtrycket i sina hemländer. Men inte heller i den svenska demokratin har de några rättigheter. Aftonbladet har träffat kvinnorna i ingenmansland.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM