Shiva, 30: Jag är livrädd för att stenas

RELATIONER

Bara en sak håller Shiva, 30, vid liv:

hoppet om att få träffa sina små döttrar.

Hon flydde från familjen i Iran när hennes man upptäckte att hon arbetade för mänskliga rättigheter.

Foto: Lotte Fernvall
gömmer sig 30-åriga Shiva har hållit sig gömd i tre år i Sverige. Hon är förtvivlad över att myndigheterna inte tror henne. – Varför skulle jag lämna mina barn och gömma mig om jag kunde åka tillbaka till Iran?

Vi träffar Shiva hemma hos en kompis, i en av alla de lägenheter där hon fått sovplats. I tre år har hon levt under jorden i olika städer. Hon har fått utvisningsbeslut flera gånger.

Flydde för sitt liv

Shiva berättar att hon som 17-åring giftes bort med en fundamentalistisk regeringsanhängare. De fick två döttrar. Shiva började arbeta i en organisation för mänskliga rättigheter. En dag upptäckte hennes make det, och misshandlade henne svårt. Hon flydde för sitt liv.

Hon är förtvivlad över att myndigheterna inte tror henne:

- Varför skulle jag lämna mina barn och gömma mig om jag kunde åka tillbaka till Iran? Jag har både lämnat min man och jobbat politiskt, så jag är livrädd för att stenas.

"Kan inte ringa"

- Jag kan inte heller ringa någon ur organisationen och be dem bekräfta det här. Det skulle vara livsfarligt för mig att kontakta dem. Man måste ju förstå att jag inte lämnar mina barn om jag inte vore tvungen?

När hon berättar om sina flickor kommer tårarna.

- Jag kan inte ens ta livet av mig trots att jag vill det ibland, för jag vill inte att de ska få höra att deras mamma var så svag.

På tydlig svenska beskriver Shiva sitt mardrömslika liv de senaste åren. Hon har jobbat på olika restauranger för tio kronor i timmen. Hon har råkat ut för flera män som velat utnyttja henne sexuellt. Hon har till och med våldtagits.

- De här männen vet att jag är gömd och inte kan gå till polisen. Restaurangägare har velat utnyttja mig, och hotat med att jag får sparken om jag inte ställer upp. Då har jag gått direkt. Andra män har erbjudit sovplats mot sex. Jag vägrar.

Svårt deprimerad

I dag är Shiva så deprimerad att hon inte orkar arbeta. Mat, kläder och rum för natten får hon av bekanta och deras bekanta. Shiva är tacksam men tycker att det är svårt att bara ta emot.

- Man känner sig som en tiggare. Det här livet är ett helvete, ett ingenting.

Shivas advokat berättar att de snart ska söka uppehållstillstånd igen, på grund av humanitära skäl.

Fotnot: Shiva heter i verkligheten något annat

Så säger myndigheterna – och kritikerna

Igår

Cecilia Gustavsson