– Kroppsspråket kan kosta dig jobbet

Forskare: Så bedöms kvinnor och män på arbetsintervjuer

RELATIONER

Nervös och osäker på hur du ska bete dig på jobbintervjun?

Tips: Är du man ska du verka självsäker. Kvinna – nicka medgörligt.

Då ökar dina chanser betydligt, påstår brittiska forskare.

Foto: Mats Strand
Nervös inför anställningsintervjun? Är du kvinna ska du försöka att inte se för tuff ut, menar forskarna.

När arbetsgivare har anställningsintervjuer vill de att män ska se självsäkra och bestämda ut, skriver nyhetssajten Ananova. De får inte fingra nervöst eller titta bort, egenskaper som anses vara feminina, menar forskare.

Kvinnor ska däremot gärna nicka bifallande och se medgörliga ut. De får inte verka tuffa och stirra in i blivande chefens ögon, då minskar deras chanser att få jobbet, visar en brittisk studie utförd vid Goldsmiths College, Londons universitet.

Anna Koczwara, Jo Silvester och Vibeke Meinke hade låtsasjobbintervjuer med 60 studenter och skickade materialet till personalchefer på olika företag i Storbritannien.

Forskarna kom fram till att könsstereotyperna är djupt förankrade runt om i landet. Män ska helst bete sig på ett sätt, kvinnor på ett annat. Undermedvetet sker en diskriminering av både män och kvinnor:

– Män och kvinnor som betedde sig likadant fick olika omdömen. Bara för att ett företag intervjuar lika många män som kvinnor betyder det inte att utgången blir rättvis, säger Anna Koczwara.

Hanna Blanksvärd