Ulf Ekberg: – Avundsjukan gjorde att jag lämnade Sverige

1 av 4 | Foto: Roger Schederin
” Vi lyckades utomlands men det tog lång tid innan vi fick ett erkännande i Sverige. Det var många gliringar i början. Genom åren har det också gått många osanna rykten om mig och sådant skitsnack handlar helt och hållet om avundsjuka”, säger Ulf Ekberg, här på fest med flickvännen Johanna Aybar.
RELATIONER

När popstjärnan Ulf Ekberg slog igenom med Ace of Base syntes han ofta i skräddarsytt, med vackra flickvänner och bakom ratten på dyra sportbilar.

Det retade många.

– Förutom vädret var avundsjukan den största anledningen till att jag lämnade Sverige, säger han.

Popgruppen Ace of Base kom från ingenstans och var plötsligt överallt.

Plattan ”Happy nation” som släpptes 1993 sålde omkring 20 miljoner exemplar och syskonen Jenny, Malin och Jonas Berggren blev omskrivna i hela världen.

Fast mest uppmärksamhet fick den fjärde medlemmen Ulf Ekberg.

”Det är värre i Sverige”

Den handlade till viss del om ett förflutet i nazikretsar men allra mest om hans jetsetliv – och det väckte stor avundsjuka.

– Vi lyckades utomlands men det tog lång tid innan vi fick ett erkännande i Sverige. Det var många gliringar i början. Genom åren har det också gått många osanna rykten om mig och sådant skitsnack handlar helt och hållet om avundsjuka, säger Ulf Ekberg.

Utomlands upplever han and-ras reaktioner helt annorlunda.

– Om två byggjobbare i Sverige står vid vägkanten och en fin sportbil åker förbi säger de: ”Han måste vara skattesmitare eller kriminell” och sedan spottar de på den. Händer samma sak i USA säger de ”Vilken fin bil, en sådan skulle jag också vilja ha” och jobbar lite hårdare i stället.

”Jag har mycket pengar”

Ulf Ekberg tror att det finns flera orsaker till att han själv känt av det som somliga kallar den genuina svenska avundsjukan.

– Jag är känd, har lyckats i karriären och har mycket pengar. Det blir för mycket för folk. Sedan har jag ofta synts med vackra flickvänner och någon ball bil och det sticker i ögonen. I dag har jag lugnat ner mig och lever inte lika hektiskt. Men det beror inte på andra, utan på att jag inte vill ha den profilen längre.

Efter många år utomlands uppskattar Ulf Ekberg i dag Sverige på ett helt annat sätt.

– Den där avundsjukan är också sammankopplad med andra saker som är positiva. Här finns en väldig trygghet och en ärlighet som jag gillar.

– Sverige är ett unikt land och jag kan tänka mig att flytta tillbaka senare.

Är du själv avundsjuk?

– Nej, men vid några enstaka tillfällen har jag känt att jag tyckt illa om en person bara för att den är framgångsrik. Det är en otäck känsla.

Andreas Utterström