LEKTION 5: Våga be om hjälp med sorgen, hatet och ilskan

RELATIONER
Foto: katrin jakobsen
Det går inte att släppa taget om någon man är rasande på.

Tiden närmast skilsmässobeslutet kallas ofta för ”crazy time”. Många upplever det som att de inte har någon kontroll över sig själva, att de håller på att bli tokiga. Båda parter, oavsett vilken roll de spelat fram till beslutet om skilsmässa, är arga, rädda och känner skuld.

Det är viktigt att tillåta sig att känna sorg och inte låtsas att man mår bra. Det gäller att acceptera att man är inne i en svår period och våga be om hjälp. Att känna att man vill stycka sin partner levande är helt naturligt, menar Bodil Wennberg och Suzanne Wennberg. Men, det gäller att hålla isär vad man känner och vad förnuftet tänker.

– Känslor är inga bra vägledare under den här tiden, när det ska fattas viktiga beslut för framtiden. Känslorna får finnas där, men man får inte låta sig styras alltför mycket av dem, säger Bodil Wennberg.

– Man ska vara försonlig med att det rör sig hat inom en, men ändå ansvara för hur man uppför sig. Det är viktigt att förlåta sig själv för vad man känner så att man inte behöver förtala sin partner för att rättfärdiga sig, säger Suzanne Wennberg.

För att ta sig ur den känslomässiga krisen är det viktigt att lära sig släppa taget om sin före detta partner.

– Det går inte att släppa taget om någon man är rasande på. Där lurar många sig själva. Målet är att komma till ett slags stadium av likgiltighet, där man verkligen inte bryr sig, säger Bodil Wennberg.

Ibland kan man behöva ta hjälp utifrån, till exempel av en terapeut eller en familjerådgivare. Systrarna Wennberg menar att de flesta har glädje av några stödsamtal.

– Man behöver inte gå i analys tre gånger i veckan. Det kan räcka med några få samtal kring de största problemen. Kyrkan har bra rådgivning och kommunen. Där är det gratis eller i alla fall lågkostnadspris. Man kan också vända sig till en privat mottagning. De brukar ha kortare köer, men är dyrare, säger Bodil Wennberg.