LEKTION 1: Klandra inte din partner – det handlar om dig

RELATIONER

Beslutet är fattat.

Foto: katrin jakobsen
För de flesta är beslutet att ta av sig ringen ett av livets svåraste. Förändringen är total och allt upplevs som ett kaos.

Du har bestämt dig för att du vill skiljas från din partner men vet inte hur du ska lägga fram det på ett bra sätt. Hur säger man egentligen till sin partner att man vill gå sin väg?

Bodil Wennberg och Suzanne Wennberg ger följande råd:

Klandra inte din partner. Gör klart att det är dina erfarenheter du pratar om. Beskriv hur problemen i ert förhållande har påverkat dig och ditt beslut.

Betona att det är er relation som inte längre fungerar. Ni har båda misslyckats med att möta varandras behov och med kommunikationen.

Även om din partner varit våldsam eller missbrukat droger, är det bättre att formulera beslutet som din ovilja att fortsätta förhållandet på dessa villkor.

Informera aldrig din partner skriftligen att du vill skiljas. Din partner kommer aldrig att komma över då hon/han kom hem och möttes av en lapp. Undantaget är om du riskerar att utsättas för fysiskt våld.

Det är viktigt att inse att skilsmässan har med dig själv att göra. Allting är inte din partners fel. Men det är sällan båda vill skilja sig lika mycket.

– Det brukar vara så att någon tar initiativet lite mer, men sedan kan ju den andra tycka att det är helt okej. En skilsmässa är svår vare sig man tar initiativet till eller är utsatt för en skilsmässa. Man kan till och med känna skuld när man har blivit övergiven. ”Jag dög inte ens som make”, kanske man tänker, säger Bodil Wennberg.

Hur undviker jag att känna mig som ett offer om jag blivit lämnad?

– Du bör tänka på att en skilsmässa är resultatet av olycka och otillfredsställelse som vuxit fram under ett flertal år. Ställ dig själv frågan om du verkligen själv är lycklig och om inte relationen har påtagliga brister, säger Bodil Wennberg.

Om min partner träffat en annan?

– Det nya förhållandet i sig är sällan själva förklaringen till skilsmässan. Det går knappast att tränga sig in mellan två parter i en fungerande relation. Det är sprickan mellan er som ger utrymme för ett nytt förhållande, säger Suzanne Wennberg.