Från kris och krig till ett nytt liv

Så klarar du skilsmässan

Foto: katrin jakobsen
En gång var lyckan fullständig. Men ibland räcker den inte livet ut. Då kan det behövas hjälp för att komma vidare. Obs, alla bilder är arrangerade.
RELATIONER

OK – ni ska skiljas. Vad väntar?

– Skilsmässa är död och krig. För att ta sig igenom denna period av vansinne måste man anstränga sig att förstå vad som gick snett, säger systrarna Bodil och Suzanne Wennberg, författare till boken ”Bortom nöd och lust”.

Erfarenheterna av en skilsmässa varierar, men gemensamt för de flesta skilsmässor är åtta känslor: chock, ilska, frustration, skuld, sorg, kaos, övergivenhet och förbittring.

– Lyckliga skilsmässor är sällsynta. Det finns allltid ett visst mått av konflikt. Men det går att skilja sig på ett civiliserat sätt och det ska man sträva efter, för sin egen skull och för sina barns skull. Det betyder inte att man är lycklig, men att man behärskar de känslor som en skilsmässa för med sig, säger psykologen Bodil Wennberg.

Hon har tillsammans med systern Suzanne Wennberg, professor i straffrätt, skrivit den nya boken ”Bortom nöd och lust – hur man överlever en skilsmässa”. Den tar ett samlat grepp om skilsmässans olika faser, från uppbrott och livskris till ekonomiska och juridiska uppgörelser.

– Den psykologiska skilsmässan hör ihop med den juridiska. Juridiken är viktigare än många tror för hur man klarar att handskas med sina känslor, säger Suzanne Wennberg.

40 000 svenskar skiljer sig varje år. För många blir det en smärtsam och omvälvande tid. Vem ska bo kvar i lägenheten? Var ska barnen bo? Hur gör vi med våra gemensamma tillgångar?   Aftonbladet startar en skilsmässoskola i tre delar. Den handlar om att överleva tiden före, under och efter skilsmässan.   Del 1: Första steget – från beslut till handling

Nneka Amu