Plåster ger ny sexlust

Ute på marknaden redan om två år

RELATIONER

Männen har haft det länge.

Snart introduceras ett lusthöjande medel också för kvinnor - i form av ett plåster.

De sista testerna är redan igång.

- Det kan finns på marknaden redan om två år, säger Stefan Arver, docent på Karolinska sjukhuset.

Foto: GETTY
hopp om nytt sexliv Medelålders kvinnor saknar intresse för sex. I en ny Sifoundersökning uppger 30 procent av kvinnorna över 40 år att de helt saknat intresse för sex under minst två månader det senaste året.

Det är genomskinligt, stort som en femkrona och fästs på armen - plåstret som ska öka sexlusten hos svenska kvinnor.

Utvecklingen av läkemedlet är redan inne i sista fasen. Just nu provas det på mellan 500 och 1 000 kvinnor i bland annat England, Frankrike, Tyskland och USA.

Redan om två år finns det på marknaden i Sverige, avslöjade P4-programmet Efter tolv i går.

"Stor efterfrågan"

- Min personliga uppfattning är att det kommer att bli stor efterfrågan på plåstret. Det finns lite skäl att tro att det kan ge allvarliga biverkningar. Därför ska det inte behöva dröja länge innan det finns ute i apoteken, säger Stefan Arver, docent och överläkare på andrologiskt centrum på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Under en tid var han med och arbetade med utvecklingen av plåstret.

Läkemedlet innehåller testosteron eller en blandning av testosteron och östrogen. Det är utformat som ett plåster för att den som använder det inte ska få i sig allt för stora doser av hormonet.

Blir receptbelagt

Plåstret är utformat för kvinnor med en låg egen produktion av testosteron. De kan till exempel ha opererat bort äggstockarna eller binjurarna, enligt Stefan Arver.

- Om kvinnor med normal produktion av testosteron använde plåstret skulle de i värsta fall få mörkare röst, oönskad hårväxt och oljefet hy.

Plåstret blir receptbelagt och ska användas vid en längre behandling. Varje plåster kan sitta på i tre dagar och kommer antagligen att kosta som ett östrogenplåster, omkring fem kronor per dag, tror Stefan Arver.

Och inte nog med att sexlusten ökar med plåstret. Det gör också så att njutningen av kärleksstunden blir större.

- Får man igång sexlusten kommer det också att upplevas som om njutningen ökar. Allting hänger ihop, säger Stefan Arver.

Viktoria Martinsson