”Kvinnor har inte tid med sex”

Ny studie visar att vi älskar mindre än på 50-talet

RELATIONER

Det räcker inte med sexplåster och Viagra för att öka kvinnors lust.

Vad de egentligen behöver är tid.

Idag hinner inte kvinnor med sitt sexliv, menar forskare.

På 50-talet var många kvinnor hemmafruar. Få hushåll var utrustade med teve och det var ovanligare med fritidsintressen.

I dag gör merparten samma jobb – samtidigt som de yrkesarbetar.

Timmarna som blir över går åt på gymmet, framför teven eller till shoppingrundan.

Kvinnor har sex mer sällan i dag är för 50 år sedan, menar ett forskarlag vid Kinsey Institute i USA, skriver BBC.

Orsak: de hinner inte.

Har sex mer sällan idag

Enligt dess studie har 42 procent av kvinnor i samboförhållanden sex två till tre gånger i veckan. Bara en av tre gifta kvinnor har sex lika ofta.

Statistiken från 50-talet är inte riktigt jämförbar, men det är ändå uppenbart att kvinnor hade sex oftare på den tiden, menar forskarna.

– När män och kvinnor jobbat, tagit hand om barnen, varit i affären och tittat på teve så blir det inte mycket tid över till sex. Fritid är en bristvara i dag. Förr fyllde älskog ett tomrum, säger John Bancroft, chef på institutet, till tidningen Daily Mail.

Känslolivet viktigt

En undersökning från 1999 visade att nästan hälften av alla kvinnor hade svårt att njuta i sängen. Då såg behandlades kvinnors ointresse för sex bara som någonting fysiskt. Man undersökte varför de hade problem att få orgasm och uppleva njutning.

Men för att kvinnan ska tända är det livet i övrigt som måste stämma, menar Kinsley-forskarna. Därför bör man ta mycket större hänsyn till mentala och emotionella aspekter: hur lycklig kvinnan är med livet i allmänhet och vad hon känner för sin partner. Mår hon bra så kommer njutningen automatiskt.

Studien är baserad på telefonintervjuer med 853 kvinnor i åldern 20-65.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM